Ortaklığın Giderilmesi- Keşif-

Ortaklığın giderilmesi davasında keşif yapılmadan karar verilemeyeceği-

"..Dava ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.

Davacı vekili Manisa İli, Merkez İlçesi, ... ada .. parsel sayılı taşınmazdaki ortaklığın giderilmesini talep ve dava etmiştir. 

Mahkemece dava konusu taşınmazın arsa niteliği ile tapuya kayıtlı olduğu ve taşınmaz üzerinde ortaklığın giderilmesini engelleyecek bir takyidatın bulunmadığı gerekçesiyle ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.

Davalı vekilinin temyizi üzerine karar, Özel Dairece yukarıda gösterilen gerekçe ile bozulmuştur.

Mahkemece dava konusu taşınmazın imar parseli olması nedeniyle aynen taksiminin mümkün olmadığı, satış işlemi öncesi satış memurluğunca kıymet takdiri yapıldıktan sonra taşınmazın satışının belirlenen bu değer üzerinden yapılacağı, dolayısıyla mahkemece yapılacak değer tespitinin satış işlemine etkisinin olmayacağı, böyle olunca eldeki davada keşif yapılmasının zorunlu olmadığı gerekçesiyle önceki kararda direnilmiştir.

Direnme kararı davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Direnme yoluyla Hukuk Genel Kurulu önüne gelen uyuşmazlık, yerel mahkemece keşif yapılmasının gerekli olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere, özellikle bir taşınmazda paydaşlığın giderilebilmesi için öncelikle taşınmazın tapu kayıtlarının ve eğer varsa çaplarının getirtilip incelenmesi, bu kayıtların taşınmazla uyuşup uyuşmadığının araştırılması, tapu kayıtlarında düzeltilmesi gereken bir durum varsa belirlenmesi için taşınmaz üzerinde keşif yapılması, bundan sonra paydaşlığın giderilmesi istenen taşınmazın yürürlükteki kanun ve yönetmeliklere göre aynen bölüşme yoluyla paydaşlığının giderilmesine uygun olup olmadığı saptanarak karar verilmesinin gerekmesine göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

Açıklanan nedenlerle direnme kararı bozulmalıdır..."

HGK. 21.03.2018 T. E: 2017/14-2003, K: 502

Ayrıntılı görüntülemek için tıklayın