Adi Ortaklık Adına Şikayette Bulunma- Ortağın Kişisel Alacaklılarının Kar Payını Haczi-

Adi ortaklık adına şikayetin ortaklardan herhangi biri tarafından açılması zorunlu olduğu; tüzel kişiliği bulunmayan adi ortaklık adına yapılan şikayetin aktif husumet yokluğu nedeniyle icra mahkemesince re'sen reddine karar verilmesi gerektiği- Adi ortaklıkta her ortak şirketin iştirak hakkına sahip olduğundan, ortağın kişisel alacaklılarının, borçlu ortağın şirketteki, yıl sonunda bilançonun düzenlenmesi ile ortaya çıkan kar payını haczettirebileceği ve adi ortaklığın tasfiye edilmesi halinde borçluya isabet edecek tasfiye payının da haczinin mümkün olduğu-

"...1) Alacaklının, şikayetçi H.. Yapı Maden Sanayi Ve Tic Ltd. Şti & M.. İnşaat Taahhüt Sanayi Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı yönünden temyiz itirazlarının incelenmesinde;

Ancak gerçek ve tüzel kişilerin taraf ehliyeti bulunmaktadır (Prof. Dr. Baki Kuru İcra Ve İflas Hukuku El Kitabı 2004 bas. Sahife 137. HGK. nun 08.10.2003 tarih ve 2003/12-574 E. 2003/564 K. sayılı içtihadı).

İki veya daha fazla işletmenin belli bir amaca ulaşmak için katkılarını birleştirdikleri ortaklığın (Joint Venture'nin) tüzel kişiliği bulunmadığından taraf ehliyeti de yoktur. Bu nedenle ortaklık adına açılacak davaların adi ortaklığı oluşturan ortaklardan herhangi biri tarafından açılması zorunludur. Bu husus kamu düzenine ilişkin olup mahkemece re’sen nazara alınır.

Somut olayda, icra mahkemesine başvuran şikayetçilerin; M.. İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi ve H.. Yapı Maden Sanayi Tic Ltd. Şti. & M.. İnşaat Taahhüt Sanayi Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı olduğu görülmektedir.

O halde mahkemece, şikayetçilerden H.. Yapı Maden Sanayi Ve Tic Ltd. Şti & M.. İnşaat Taahhüt Sanayi Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı adına yapılan başvurunun aktif husumet yokluğu nedeniyle reddi gerekirken, bu husus gözardı edilmek suretiyle adı geçen şikayetçi iş ortaklığı yönünden işin esasının incelenerek yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

2) Alacaklının, şikayetçi M.. İnşaat Taahhüt Sanayi Tic.Ltd.Şti yönünden temyiz itirazlarına gelince;

Şikayetçi M.. İnşaat Taahhüt Sanayi Tic.Ltd.Şti vekilinin icra mahkemesine yaptığı başvuruda, takip borçlusu H.. Yapı Maden Sanayi ve Tic.Ltd.Şti'nin borcundan dolayı yapılan takipte borçlu sıfatı olmayan şikayetçi adi ortaklığın hakedişelerine haciz konulamayacağını, hacizlerin müvekkili iş ortaklığını kapsamadığı hususunun icra dairesince ilgili kuruma bildirilmediğini, adi ortaklığın diğer ortağı olan müvekkilinin hacizden zarara uğrayacağını ileri sürerek, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü İş Onarım Daire Başkanlığı'na gönderilen haciz ihbarnamesi ile diğer haciz müzekkerelerinin kaldırılmasını veya hacizlerin bu iş ortaklığı hak alacak ve/veya hakedişlerini kapsamadığı hususunun ilgili kuruma müzekkere ile bildirilmesini talep ettiği, mahkemece, şikayetçi iş ortaklığının dosyada borçlu olmadığı, dosya borçlusunun bu iş ortaklığını oluşturan ortaklardan sadece H.. Yapı Maden Sanayi ve Tic.Ltd.Şti olduğu, şikayetçi iş ortaklığı hesaplarına haciz konulması için haciz ihbarnamesi gönderildiği, ortaklardan birinin borcu için adi ortaklığın istihkaklarına haciz konulamayacağı, sadece borçlu ortağın kar payına ve tasfiye payına haciz konulabileceği gerekçesi ile şikayetin kabulüne ve şikayete konu icra müdürlüğü işleminin iptaline karar verildiği görülmektedir.

Somut olayda, alacaklı tarafından dosya borçluları G... Yapı Taah...Ltd.Şti ve H.. Yapı Maden.Ltd. Şti. ile bu şirketlerin oluşturduğu G. Yapı Taah...Ltd.Şti & H.. Yapı Maden.Ltd. Şti. İş Ortaklığı aleyhine kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip yapıldığı, bu borçluların alacaklarının haczi için Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü İş Onarım Daire Başkanlığına haciz ihbarnamesi gönderildiği anlaşılmıştır.

İlgili Kurumca haciz ihbarnamesine verilen cevapta; kurum nezdinde hak edişe hak kazanmış olanın ayrı ayrı bu ortaklığı oluşturan ortaklar olmayıp H.. Yapı Maden Sanayi ve Tic.Ltd.Şti. & M.. İnşaat Taahhüt Sanayi Tic.Ltd.Şti. İş Ortaklığı olduğu, haciz ihbarnamesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin bildirildiği görülmüştür.

İcra müdürlüğünce, Sağlık Bakanlığı hukuk müşavirliğine hitaben yazılan 08.12.2015 ve 29.12.2015 tarihli cevabi yazılarda; Bakanlık nezdinde hakediş alacağının doğacağı bildirilen H.. Yapı Maden Sanayi ve Tic.Ltd.Şti. & M.. İnşaat Taahhüt Sanayi Tic.Ltd.Şti. İş Ortaklığı'nın dosyada borçlu olmadığı, bahse konu iş ortaklığını oluşturan ortaklardan yalnızca H.. Yapı Maden Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.'nin dosya borçlusu olduğu, gönderilen haciz ihbarnamesinin, iş ortaklığını oluşturan H.. Yapı Maden Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.'nin iş ortaklığındaki hak ediş, kar veya tasfiye payına taalluk ettiğinin bildirildiği görülmüştür.

Bu durumda, icra müdürlüğünce, şikayetçi M.. İnşaat Taahhüt Sanayi Tic.Ltd.Şti. yönünden çıkarılmış bir haciz ihbarnamesi bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Türk Borçlar Kanunu'nun 622 ve 623 (Mülga 818 sayılı BK 522 ve 523.) maddeleri gereğince; adi ortaklıkta her ortak şirketin iştirak hakkına sahip olduğundan, ortağın kişisel alacaklıları, borçlu ortağın şirketteki, yıl sonunda bilançonun düzenlenmesi ile ortaya çıkan kar payını haczettirebilirler. Ayrıca, adi ortaklığın tasfiye edilmesi halinde borçluya isabet edecek tasfiye payının da haczi mümkün bulunmaktadır.

O halde mahkemece, şikayete konu haciz ihbarnamesinin, şikayetçi iş ortaklığını oluşturan borçlu ortaklardan H.. Yapı Maden Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.'nin iş ortaklığındaki hak ediş, kar veya tasfiye payına taalluk ettiğine ilişkin gerekli açıklamanın icra müdürlüğünce yapıldığı da gözetilerek istemin reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile şikayetin kabulü yönünde hüküm tesisi isabetsizdir...."

12. HD. 14.02.2017 T. E: 2016/10270, K: 1948 

Tıklayın...