HMK. mad. 353/1-a-6

İlk derece mahkemesince, davanın esasıyla ilgili olarak gösterdikleri delillerin hiçbiri toplanmadan veya gösterilen deliller hiç değerlendirilmeden karar verilmiş olması halinde, esasa ilişkin inceleme yapılmadan kararın kaldırılmasına kesin olarak karar verileceği (HMK. mad. 353/1-a-6)- İstinaf başvurusu kabul edilmiş olmakla 353/1.b.2 maddesi uyarınca işin esasının bölge adliye mahkemesince incelenip karara bağlanması gerekirken, Kanun’da bulunmayan bir gerekçe ile dosyanın ilk derece mahkemesine geri gönderilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu-

"...Davacı A. G. vekili Avukat B. A. tarafından, davalı İ. D. aleyhine 21/10/2015 gününde verilen dilekçe ile haksız eylemden kaynaklı maddi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 28/09/2017 günlü karara karşı davalının istinaf başvurusu üzerine yapılan incelemede; istinaf başvurusunun zamanaşımı iddiası yönünden kabulü ile; Yalova 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 28/09/2017 günlü kararın sair istinaf sebepleri incelenmeksizin 6100 sayılı HMK'nın 353/1-a/b maddesi uyarınca kaldırılmasına; dair verilen 18/12/2017 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü. 

Dava, haksız eyleme dayalı maddi tazminat istemine ilişkindir. İlk derece mahkemesince davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, taraflarca istinaf yoluna başvurulması üzerine, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi tarafından, davacının istinaf başvurusunun reddine, davalının başvurusunun ise; zamanaşımı iddiası yönünden esastan kabulüne; sair başvuru sebeplerinin ise reddi ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına, dosyanın yeniden görülmesi için Yalova 2. Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.

(Bursa) Bölge adliye mahkemesince; mahkemece, yargılama aşamasında davalının zamanaşımı def’i hususunda olumlu veya olumsuz bir karar verilmeden davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olmasının doğru olmadığı gerekçesi ile 6100 sayılı HMK’nın 353/1-a/6 maddesi uyarınca ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına, davanın yeniden görülmesi için dosyanın mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.

HMK 353/1-a-6. maddesi ile, ilk derece mahkemesince, davanın esasıyla ilgili olarak gösterdikleri delillerin hiçbiri toplanmadan veya gösterilen deliller hiç değerlendirilmeden karar verilmiş olması halinde, esasa ilişkin inceleme yapılmadan kararın kaldırılmasına kesin olarak karar verileceği düzenlenmiştir. Ancak, somut olayda istinaf başvurusu kabul edilmiş olmakla 353/1.b.2 maddesi uyarınca işin esasının bölge adliye mahkemesince incelenip karara bağlanması gerekirken, Kanun’da bulunmayan bir gerekçe ile dosyanın ilk derece mahkemesine geri gönderilmiş olması usul ve yasaya uygun değildir. Bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir. ..."

4. HD. 31.05.2018 T. E: 791, K: 4655

Not 1 : Yerel mahkeme kararının istinafı üzerine verilen Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 1. HD.'nin 18.12.2017 T. E: 31, K: 38 s. kararı için tıklayın.

Not 2 : Yerel mahkeme kararı için tıklayın.