Haciz Müzekkeresine Yönelik Şikayet Hakkı-

Haciz müzekkeresine konu hakkın haczinin, şeklen ya da esasen mümkün olup olmadığı, borçlunun hukukunu ilgilendirmekte olup, 3. kişinin korunmaya değer hukuki yararı olmadığından haciz müzekkeresinin iptali için şikayet yoluna başvuramayacağı-

Alacaklı tarafından borçlu aleyhine kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takip başlatıldığı,icra müdürlüğünce üçüncü kişi .. Belediye Başkanlığı'na haciz müzekkeresi gönderildiği, üçüncü kişi olan ... Belediye Başkanlığı vekilinin icra mahkemesine başvurarak haciz müzekkeresinin iptalini talep ettiği, mahkemece şikayetin kabul edilerek haciz yazısının kaldırılmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.

Borçlunun, 3. kişideki hak ve alacaklarının haczi için haciz müzekkeresi gönderilmesi halinde, 3. kişinin, borçluya ait hak ve alacak var ise haciz gereği işlem yapması gerekir. Haciz müzekkeresine konu hakkın haczinin, şeklen ya da esasen mümkün olup olmadığı, borçlunun hukukunu ilgilendirmekte olup, 3. kişinin korunmaya değer hukuki yararı olmadığından şikayet konusu yapılamaz.

O halde, mahkemece, şikayetçi 3. kişinin şikayetinin hukuki yarar yokluğundan reddi gerekirken, yazılı gerekçe ile aksi yönde hüküm tesisi isabetsizdir.

12. HD. 20.06.2017 T. E: 2016/16176, K: 9628

Kararın tamamını görüntülemek için tıklayın.