Tasarrufun İptali Davalarında Yetki- Bonoda Yetki Kaydı-

Tasarrufun iptali davalarında genel yetki kurallarının uygulanması gerektiği (HMK. mad. 5)-  Alacaklı ile borçlu arasında yazılı bir yetki sözleşmesinin bulunması halinde, alacaklının iptal davasını sözleşmede yetkili gösterilen yer mahkemesinde de açabileceği- Bonodaki taraflar tacir olduğundan, takibe esas bonolardaki yetkili kaydında gösterilen mahkemenin yetkili olduğu- Yetki sözleşmesi (kaydı), geçerli olduğundan, bu sözleşmenin (kaydın)  zorunlu dava arkadaşı durumundaki borçlu ile doğrudan veya dolaylı işlem yapan üçüncü kişileri de bağlayıcı olduğu-

"....Tasarrufun iptali davalarında HMK’nun 5.maddesindeki genel yetki kurallarının uygulanması gerekmektedir. Buna göre davalının yerleşim yeri Mahkemesinde açılacağı gibi davalılar birden fazla ise davanın davalılardan birinin yerleşim yerinin bulunduğu yer Mahkemesinde açılabilir (HMK’nun7.maddesi). Öte yandan 6100 Sayılı HMK.nin yetki sözleşmesini düzenleyen 17. maddesinde ise tacirler veya kamu tüzel kişilerinin, aralarında doğmuş veya doğabilecek bir uyuşmazlık hakkında, bir veya birden fazla mahkemeyi sözleşmeyle yetkili kılabilecekleri belirtilmiştir. Alacaklı ile borçlu arasında yazılı şekilde yapılan yetki sözleşmesi var ise alacaklının iptal davasının sözleşmede yetkili gösterilen yer Mahkemesinde de açabilir. Bu şekilde yapılan yetki sözleşmesinin geçerli olup zorunlu dava arkadaşı durumundaki borçlu ile doğrudan veya dolaylı işlem yapan üçüncü kişileri de bağlayıcıdır. Dairemizin yerleşik içtihatlarına göre bonodaki yetki koşulu da geçerlidir.

Somut olayda çekişmenin yanlar arasındaki alacağın tahsili için başlatılan takipten doğduğu, takibe esas alınan bonolarda olası çekişmelerde yetkili Mahkemenin İstanbul olduğunun yazıldığı, bononun taraflarının tacir olduğundan, bu yetki sözleşmesi gereğince mahkemenin yetkili olduğu anlaşılmaktadır...."

17. HD. 31.05.2017 T. E: 1959, K: 6194

Kararın tümünü görüntülemek için tıklayın.