Taşınmazın Mera mı Özel Mülk mü Olduğu-

Dava konusu taşınmazın kamu niteliğinde mera mı olduğu, yoksa özel mülk mü olduğuna ilişkin uyuşmazlıkta, taşınmazın niteliğinin kesin olarak belirlenmesi gerektiği ve öncelikle dava konusu yere komşu parsel taşınmazların tapu kayıtları, tespit tutanakları, dayanak kayıtları, amenajman planları, memleket haritası ve hava fotoğrafları getirtilerek, Mera Komisyonunun kararı bulunup bulunmadığının araştırılması, taraflarca gösterilecek tanıklar ve taşınmazla menfaat ilişkisi bulunmayan civar köy halkından seçilecek mahalli bilirkişi ve uzman bilirkişiler (fen, ziraat ve jeoloji mühendisi) eşliğinde yeniden keşif yapılması, uzman bilirkişilere toprak yapısı incelettirilmesi, niteliğinin belirlenmesi, tarafların gösterdikleri mahkeme kararları, idari men kararları, eski tapu kayıtları vs. zeminde mahalli bilirkişiden sorulmak suretiyle uygulanması, fen bilirkişisine keşfi izlemeye uygun kroki düzenlettirilmesi, taşınmazın kamu niteliğinde mera mı yoksa özel mülkiyete tabi taşınmaz mı olduğu kesin olarak saptandıktan sonra bir karar verilmesi gerektiği-

"...Somut olayda; uyuşmazlık dava konusu taşınmazın kamu niteliğinde mera mı olduğu, yoksa özel mülk mü olduğu konusunda toplanmaktadır. Taşınmazın niteliğinin kesin olarak belirlenmesi gerekir. Öncelikle dava konusu yere komşu parsel taşınmazların tapu kayıtları, tespit tutanakları, dayanak kayıtları, amenajman planları, memleket haritası ve hava fotoğrafları getirtilmeli, D.. Köyü ve taşınmazın bulunduğu Uluyamaç Köyüne ait Mera Komisyonunun kararı bulunup bulunmadığı araştırılmalı, taraflarca gösterilecek tanıklar ve taşınmazla menfaat ilişkisi bulunmayan civar köy halkından seçilecek mahalli bilirkişi ve uzman bilirkişiler (fen, ziraat ve jeoloji mühendisi) eşliğinde yeniden keşif yapılmalı, uzman bilirkişilere toprak yapısı incelettirilmeli, niteliği belirlenmeli, tarafların gösterdikleri mahkeme kararları, idari men kararları, eski tapu kayıtları vs. zeminde mahalli bilirkişiden sorulmak suretiyle uygulanmalı, fen bilirkişisine keşfi izlemeye uygun kroki düzenlettirilmeli, taşınmazın kamu niteliğinde mera mı yoksa özel mülkiyete tabi taşınmaz mı olduğu kesin olarak saptandıktan sonra bir karar verilmelidir.

Noksan inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir..."
 
14. HD. 19.06.2018 T. E: 2016/10142, K: 4612

Ayrıntılı görüntülemek için tıklayın