Sigorta Sözleşmesinden Doğan Uyuşmazlıklarda Hakem Heyeti Kararı-

Sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümlenmesinde Sigorta Tahkim Komisyonunun Hakem Heyeti kararlarının iptalinin talep edilemeyeceği-

Davacı vekili 13.03.2013 tarihli dilekçesi ile, Sigorta Tahkim Komisyonunun 4.2.2013 tarih ve K-2013/167 sayılı Hakem Heyeti Kararının HMK 429. maddesindeki düzenlemeye aykırı olarak karşı tarafın hakem heyetine sunduğu savunma dilekçesi ve ekli belgelerin taraflarına tebliğ edilmediğini, atıf yapılarak karar verilen sigorta ekspertiz raporunun tebliğ edilmediğini ve bir değerlendirmeye tabi tutulmamış oluşu nedeniyle tarafların eşitliği ilkesine ve hukuki dinlenme hakkına aykırı yargılama yapıldığını, Teknik bilirkişi incelemesi yapılması gerekirken bu konuda karar alınmadığını, karşı tarafın cevap, beyan, rapor ve diğer savunma belgelerinin yargılama mercii olan hakem tarafından başvurucu sıfatıyla taraflarına gönderilmemesi ve bu sebeple beyanda bulunmalarının engellenmesi nedeniyle hakem kararının hem tahkim usulüne aykırılık hemde tarafların eşitliği ve hukuki dinleme hakkına aykırılık teşkil ettiğini iddia ederek , sigorta Tahkim Komisyonunun 4.2.2013 tarih ve K-2013/167 sayılı oy çokluğu ile verilen hakem heyeti kararının HMK 439/2- (e) ve (f) bentlerindeki düzenlemeler gereğince iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili, müvekkili ile davacı arasında 17.11.2011-17.11.2012 dönemi için "Zorunlu Deprem Sigorta Poliçesi" tanzim edildiğini, Van'da meydana gelen artçı depremlerden biri sonucu sigortalının müvekkili kuruma hasar ihbarı üzerine hasar dosyası oluşturulup incelemeler yapıldığını, ekspertiz raporu düzenlendiğini, yapılan değerlendirmede poliçe vadesinin konutta oluşan hasarı kapsamadığını ve konutun hasarlı durumdayken poliçe düzenlendiğinin tespit edildiğini, başvuru sahibinin talebinin 7.6.2012 tarihinde reddedildiğini, müvekkilinin mevzuatta ve poliçeden kaynaklanan sorumluluğunu tamamıyla yerine getirdiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, iddia, savunma ve toplanan kanıtlara göre, tüm dosya kapsamı sonucunda, tahkim yargılamasının usul açısından uygun olarak yürütülmediği ve tarafların eşitliği ilkesi ve hukuki dinlenilme hakkına riayet edilmeden karar verildiği gerekçesi ile davanın kabulü ile, Sigorta Tahkim Komisyonunun 04/02/2013 tarih ve 2013/167 Karar sayılı kararının 6100 sayılı HMK'nın 439/2-(g) ve (f) bentlerine aykırı olması nedeni ile HMK 439.maddesi uyarınca iptaline karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dava, 6100 sayılı HMK nun 439. Maddesi uyarınca açılan hakem kararının iptali davasıdır.

Mahkemece, 6100 sayılı HMK'nın 439/1 maddesi gereğince Hakem kararlarına karşı iptal davası açılabileceği gerekçesiyle işin esasına girerek hakem kararının iptaline karar verilmiş ise de; bu karar usul ve yasaya uygun değildir. Şöyle ki, 14.06.2007 tarihinde 26552 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30. maddesinin 12. fıkrasında, “Uyuşmazlığa düşen taraflar arasında açık ve yazılı şekilde yapılması gereken sözleşme ile daha yüksek bir tutar belirlenmemişse hakemin verdiği kırk bin Türk Lirasına kadar olan kararlar her iki taraf için kesindir. Kırk bin Türk Lirasının üzerindeki kararlar için temyize gidilebilir” hükmü mevcuttur. Her ne kadar 6100 sayılı HMK'nın 439. maddesinin 1. bendinde Hakem kararına karşı yalnızca iptal davası açılabileceğine ilişkin düzenleme mevcutsa da sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümlenmesine yönelik olarak sigorta tahkim sistemi ile ilgili usul ve esasları düzenleyen özel kanun niteliğindeki 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun uygulama önceliği olduğu gözetildiğinde davacı vekilinin iptal talebinin usulden reddi gerekirken esasa girilerek hakem kararının iptaline karar verilmesi Sigorta Tahkim Komisyonu Kararına karşı SK 30/12 maddesine göre itiraz ve temyiz yolu açık olup iptal davası açılamayacağına göre usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine 09/02/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

17. HD. 09.02.2017 T. E: 2014/14577, K: 1239

Kararın tam metnini görüntülemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.