Islahla Artırılan Maddi Tazminat İsteminin Reddi Halinde Vekalet Ücreti-

Maddi tazminatın ıslah edilen kısmı için davanın reddine karar verilmiş olması halinde, harcı yatırılarak artırılan dava değeri üzerinden reddolunan kısma göre belirlenecek nisbi vekalet ücretinin, davada vekille temsil edilen davalı ile dahili davalılar lehine hüküm altına alınması gerekirken; davalılar için maktu vekalet ücretine hükmedilmesinin hatalı olduğu-

Dava, trafik kazası sonucu oluşan cismani zarar ile araç hasarı nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.

Davacı taraf, davalılar aleyhine 50.000,00 TL. maddi tazminat istemiyle kısmi dava açmış; daha sonra verdiği 20.04.2012 tarihli ıslah dilekçesiyle, maddi tazminat talebini harcını da yatırmak suretiyle 238.630,02 TL'ye yükseltmiş; mahkeme tarafından bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda, ıslah edilen kısım için davanın reddine karar verilmiş olmasına rağmen, davalı M.K. ve dahili davalılar lehine maktu vekalet ücretine hükmedilmiştir.

Karar tarihi itibariyle yürürlükte bulunan AAÜT'nin 13/1. maddesinde "Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde gösterilen hukuki yardımların konusu para veya para ile değerlendirilebiliyor ise avukatlık ücreti, (yedinci maddenin ikinci fıkrası, dokuzuncu maddenin birinci fıkrasının son cümlesi ile onuncu maddenin son fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla,) tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenir. Belirlenen bu ücret Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümüne göre tespit edilen ücretten az olamaz" düzenlemesine yer verilmiştir.

Bu durumda; harcı yatırılarak artırılan dava değeri üzerinden reddolunan kısma göre (8.751,00 TL'lik araç hasarına ilişkin kısım için, dava sırasında davalı R.. Sigorta A.Ş. tarafından yapılan ödeme nedeniyle red kararı verildiği de gözetilmek suretiyle) belirlenecek nisbi vekalet ücretinin, davada vekille temsil edilen davalı M.K. ile dahili davalılar lehine hüküm altına alınması gerekirken; davalılar için maktu vekalet ücretine hükmedilmesi doğru değil bozma sebebi ise de; bu yanılgının giderilmesi yargılamanın tekrarını gerektirir nitelikte görülmediğinden, hükmün 6100 sayılı HMK'nun geçici 3/II. maddesi delaletiyle 1086 sayılı HUMK’nun 438/7. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ : Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davalı M.K. ile dahili davalılar vekilinin sair temyiz itirazlarının REDDİNE; (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davalı M.K. ve dahili davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm fıkrasının 8. bendindeki "1.500,00 TL. vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalılar A... Sigorta Anonim Şirketi, M.K., dahili davalılar Z..., G...., B..., A..., Y... ve M.K.'e ödenmesine" ibaresinin hükümden çıkartılarak yerine "16.717,00 TL. vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalı M.K. ile dahili davalılar Z..., G...., B..., A..., Y....'e verilmesine (bu ücretin 1.500,00 TL'si davalı A... Sigorta A.Ş'ye ait olmak üzere)" ibaresinin eklenmesine ve hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA; peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı M.K. ile dahili davalılar'a geri verilmesine, 05/03/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

17. HD. 05.03.2018 T. E: 2015/17577, K: 1564

Ayrıntılı görüntülemek için tıklayın