İflasın Ertelenmesi- İhtiyati Tedbir- İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yolu ile İlamlı Takip- Zorunlu Takip Arkadaşlığı- Süresiz Şikayet-

"İflasın ertelenmesi davasında verilen ihtiyati tedbir kararı gereğince takip yapılamayacağı" ve "ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı takipte zorunlu takip arkadaşlığına aykırı davranıldığına" ilişkin şikayetlerin süresiz olarak yapılabileceği-

"...Alacaklı banka tarafından limit ipoteğine dayalı olarak ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı icra takibi başlatılmış, borçlu B. İnş. Mad. San. Ve Tic. A.Ş. icra mahkemesine başvurusunda; sair şikayetlerinin yanında, Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2014/240 Esas sayılı dosyasında görülen iflasın ertelenmesine ilişkin davada 09.5.2014 tarihinde verilen ihtiyati tedbir kararı nedeniyle borçlu hakkında takip yapılamayacağını ve ipotek borçluları hakkında takip başlatılmadığından zorunlu takip arkadaşlığı ilkesine aykırı davranıldığını ileri sürerek takibin iptalini talep etmiş, mahkemece şikayetlerin süreden reddine karar verilmiştir.

İİK'nun 149/a maddesi göndermesiyle ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı icra takibinde de uygulanması gereken aynı Kanun'un 33. maddesine göre; icra emrine karşı itirazların icra emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde icra mahkemesine yapılması zorunludur.

Somut olayda, icra emri tebligatının şikayetçi borçlu şirkete 12.02.2016 tarihinde tebliğ edildiği, borçlunun ise yasal yedi günlük süre geçtikten sonra 20.02.2016 tarihinde icra mahkemesine başvurduğu görülmüş olup, mahkemenin bir kısım şikayet yönünden süreden ret kararı yerinde ise de; iflasın ertelenmesi davasında verilen ihtiyati tedbir kararı gereğince takip yapılamayacağı ve zorunlu takip arkadaşlığına aykırı davranıldığına ilişkin şikayetler, İİK'nun 149. ve 179/a maddesinde düzenlenen yasa hükümlerine ve kamu düzenine aykırılıktan kaynaklanmaları nedeniyle İİK'nun 16/2. maddesi gereğince süresiz şikayete tabidir.

O halde mahkemece, ihtiyati tedbir kararı gereğince takip başlatılamayacağı ve zorunlu takip arkadaşlığı ilkesine aykırılığa ilişkin şikayetlerin süresiz şikayete tabi olduğu nazara alınarak bu şikayetlerin esası incelenerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde süreden reddi doğru değildir..."

12. HD. 26.01.2018 T. E: 2017/8857, K: 628

Ayrıntılı görüntülemek için tıklayın