(Taşınmazın Tahliyesi Sırasında) Haksız Fiil Nedeniyle Tazminat İstemi-

Taşınmazı tahliye eden davalıların taşınmaza kasten zarar vermesi hukuka aykırı olmakla birlikte, kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmadığından, taşınmaz maliki lehine manevi tazminata hükmedilemeyeceği-

....Davacı, davaya konu taşınmazın maliki olduğunu, davalı tarafın konutu boşaltmaması nedeniyle el atmanın önlenmesi davası açıldığını, tahliye hükmünün icrası için mahalline gidildiğinde, davalılar tarafından eve zarar verildiğinin görüldüğünü belirterek, maddi ve manevi tazminat isteminde bulunmuştur.

Davalılar, davanın reddedilmesi gerektiğini savunmuşlardır.

Mahkemece, davalılar Nuran ve Vedat.. tarafından, davacının maliki olduğu bağımsız bölüme kasıtlı olarak zarar verildiği, zararın niteği ve meydana getiriliş şekli dikkate alındığında, davalıların eylemlerinin aynı zamanda davacıda keder ve üzüntü yaratmasının kaçınılmaz olduğu gerekçesi ile maddi ve manevi tazminata hükmedilmiştir.

6098 sayılı TBK'nun "Kişilik Hakkının Zedelenmesi" başlığını taşıyan 58/1. maddesinde; "Kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir" hükmü düzenlenmiştir.

Somut olayda davacı, davalılar tarafından evine kasten zarar verilmesi nedeniyle manevi tazminat isteminde bulunmuştur. Tazminata konu edilen eylem hukuka aykırı olmakla birlikte, kişilik haklarına saldırı niteliğinde değildir ve manevi tazminatı gerektirmez. TBK'nun 58. maddesindeki koşullar oluşmadığından manevi tazminat isteminin tümden reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı gerekçe ile kısmen kabulüne hükmedilmesi, usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.

4. HD. 24.03.2016 T. E: 2015/15155, K: 3870

Ayrıntılı görüntülemek için tıklayın.