Mirası Reddedin Mirasçının Payının Kime Kalacağı

Muristen geriye mirasçı olarak eşini ve çocuklarının kaldığı, eşinin mirası reddettiği, bu nedenle bu mirasçının payının TMK. mad. 611/1 gereği kendisi sağ değilmiş gibi hak sahiplerine intikal ettirilmesi gerektiği, ret durumu yokmuş gibi yasal mirasçılar ve miras payları gösterildikten ve mirası reddeden mirasçıya işaret edildikten sonra, eşin mirası reddetmesi nedeniyle murisin yasal mirasçısı sıfatını kaybetmiş olduğundan, miras payının altsoyuna intikal etmiş olduğu, böylece murisin mirası 2 pay kabul edilerek 1'er payının müşterek çocuklarına ait olduğu belirtilerek kararın oluşturulması gerektiği-

" ....“mirası reddin hukuki sonuçlarının” düzenlenen mirasçılık belgesine yansıyacak şekilde gösterilmemiş olması hatalı olmuştur.

Somut olayda; muris Z.Y.'ın 06.02.2015 tarihinde öldüğü ve geriye mirasçı olarak eşi M.Y. ve çocukları V.Y. ile N.Y.'ın kaldığı, dosya içinde yer alan nüfus kayıtlarından anlaşılmaktadır. Ancak mirasçılardan M.Y.'ın murise ait mirası reddettiği, Biga Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2014/915 Esas ve 2014/1079 Karar sayılı ilamından anlaşıldığına göre yukarıda ayrıntılarıyla açıklandığı gibi mirası usulüne uygun olarak reddetmesi nedeniyle bu mirasçının payının TMK'nun 611/1. maddesi gereği kendisi sağ değilmiş gibi hak sahiplerine intikal ettirilmesi gerektiği, ret durumu yokmuş gibi yasal mirasçılar ve miras payları gösterildikten ve mirası reddeden mirasçıya işaret edildikten sonra, eş olarak yasal mirasçı olan M.Y.'ın mirası reddetmesi nedeniyle muris Z.Y.'ın yasal mirasçısı sıfatını kaybetmiş olduğundan, miras payının altsoyuna intikal etmiş olduğu, böylece muris Z.Y.'ın mirası 2 pay kabul edilerek 1'er payının müşterek çocukları N.Y. ve V.Y.'a ait olduğu belirtilerek kararın oluşturulması gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.

14. HD. 03.02.2016 T. E: 2015/3235, K: 1334"

Tam metni için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.