Huzur Hakkı ve Komisyon Ücretinin Haczedilebilirliği

Borçlunun İl Özel İdaresinden aldığı huzur hakkı ve komisyon adı altındaki ödenmekte olan ücretlerin bir maaş olarak değerlendirilemeyeceğinden söz konusu paraların tamamının haczedilebilmekle beraber ödemelerle ilgili borçlu hakkında uygulanmış haciz işlemi bulunmadığından borçlunun haczin kaldırılmasını istemekte hukuki yararı bulunmadığı-

Alacaklı tarafından genel haciz yolu ile ilamsız icra takibine başlandığı, borçlunun İl Genel Meclisi üyeliğinden aldığı maaşındaki ve Lalapaşa Köylere Hizmet Götürme Birliği daimi encümeni olması sebebiyle aldığı ücretin tamamına konan haczin ¼'ten fazlasının kaldırılması istemiyle icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece bu paraların borçluya karşılıksız bir kazanç olarak değil katıldığı oturum ve yapmış olduğu görevlerin karşılığı olarak verildiği, bu ödemelerin haczedilmesinin mümkün olmayan ödenek ve ücret kapsamında kaldığı gerekçesiyle haczin kaldırılarak, haczin ¼ üzerinden devamına karar verilmiştir. 

Borçlunun İl Özel İdaresinden almakta olduğu huzur hakkı ve komisyon adı altında ödenmekte olan ücret bir maaş olarak değerlendirilemez. Zira söz konusu ücretler toplantılara katılındığı sürece katılım karşılığı ödenen ücrettir. Bu nedenle söz konusu paraların tamamı haczedilebilir.

Borçlu Lalapaşa Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından ödenen ücretlerle ilgili haczedilmezlik şikayetinde bulunmuş ise de; bu ödemelerle ilgili borçlu hakkında uygulanmış haciz işlemi bulunmadığından borçlunun haczin kaldırılmasını istemekte hukuki yararı yoktur.

12. HD. 25.04.2013 T. E:2013/67754, K:15657

Kararın tamamını görüntülemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.