Yedieminlik Ücreti Alacağı-

Yedieminlik ücreti alacağı saklama sözleşmesi kapsamında olup, bu konudaki uyuşmazlığın genel mahkemede çözülmesi gerektiği-

Davacı; davalının alacaklı olduğu Konya 13.İcra Müdürlüğü'nün 2012/9769 E. sayılı dosyasında borçluya ait malların haciz edildiğini ve davacıya yediemin olarak bırakıldığını, uzun süredir malları muhafaza etmeye devam ettiğini, davalının yedieminlik ücretini ödemediğini, bu sebeple icra takibi başlattığını, davalı tarafından takibe itiraz edildiğini belirterek itirazın iptali ile takibin devamına karar verilmesini talep etmiştir.

Davalıya, dava dilekçesi tebliğ edilmemiştir.

Dava, yedieminlik ücreti alacağına ilişkin olup Mahkemece; davanın görevli Konya İcra Hukuk Mahkemesi'nde açılması gerektiği hususu kabulü ile dava dilekçesinin 6100 sayılı HMK'nın 114/1-c ve 115/1 maddeleri uyarınca görevsizlik nedeniyle usulden reddine, karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Taraflar arasındaki hukuki ilişki 6098 sayılı yasanın 561. ve devamındaki maddelerde düzenlenen saklama sözleşmesi kapsamında olup, davacı itirazın iptali ile takibin devamını talep ettiğine göre, bu hususun çözümü genel mahkemeye aittir. Bu nedenle davanın esası incelenerek ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.

13. HD. 19.10.2017 T. E: 2016/18305, K: 9745

Kararı ayrıntılı görüntülemek için tıklayın.

Yedieminlik ücretine ilişkin diğer içtihatlar için tıklayın.