İcra Hukuk Mahkemesinde Görülen İmzaya İtirazda Gider Avansının Eksik Yatırılması-

Eksik gider avansının yatırılması konusunda, usulüne uygun ve gerekli koşulları haiz meşruhatlı davetiye borçluya tebliğ edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, borçlu yerine, alacaklı vekiline gönderilen davetiye sonucunda, gider avansı yatırılmadığı için borca itiraza ilişkin açılan davanın "açılmamış sayılmasına" karar verilmesinin hatalı olduğu- 

Alacaklı tarafından bonoya dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla başlatılan takipte, borçlunun icra mahkemesine başvurusunda, sair itirazları ile birlikte takibe konu senetteki imzanın şirket yetkilisine ait olmadığından imzaya itiraz ettiği, mahkemece, borçluya gerekli gider avansını 2 haftalık kesin sürede yatırmak üzere meşruhatlı davetiye çıkarılmasına rağmen, karar tarihine kadar gider avansı yatırılmadığı için HMK'nun 119 ve 120. maddeleri gereğince davanın açılmamış sayılmasına karar verildiği görülmektedir.

6100 sayılı HMK'nun 114. maddesinin "g" bendinde gider avansının yatırılmış olması dava şartları arasında sayılmış, anılan Kanun'un 115. maddesinin 1. fıkrasında bu koşulun mevcut olup olmadığı hususunun kendiliğinden araştırılacağı, ikinci fıkrasında ise bu şartın noksanlığı tespit edilirse davanın usulden reddine karar verileceği öngörülmüştür. HMK'nun "Harç ve Avans Ödemesi" başlıklı 120. maddesinin birinci fıkrası harç ve avansların Bakanlıkça saptanacağı, dava açılırken mahkeme veznesine yatırılacağı, avansın yeterli olmadığının anlaşılması durumunda davacıya iki haftalık kesin süre verileceği düzenlenmiştir.

Somut olayda, Borçlu K... İnşaat Oto San. Ltd. Şti tarafından icra mahkemesine yapılan itiraz üzerine, mahkemece eksik gider avansının yatırılması konusunda çıkartılan meşruhatlı davetiyenin borçlu yerine, alacaklı N. Ç. vekiline 16/03/2016 tarihinde tebliğ edildiği görülmektedir. 

O halde, mahkemece, eksik gider avansının yatırılması konusunda, usulüne uygun ve gerekli koşulları haiz meşruhatlı davetiyenin borçluya tebliğ edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, bu husus gözetilmeksizin çıkarılan meşruhatlı davetiye nedeniyle yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

12. HD.'nin 04.07.2017 T. ve E: 10711, K: 7319 s. kararını (ve karşı oy yazısını) ayrıntılı görüntülemek için tıklayın.