İhale alıcısı, ihalenin feshi talep edilmiş olsa dahi artırma sonuç tutanağının ilanından itibaren yedi gün içinde satış bedelini nakden ödemek zorundadır.

Satılan mal, ihale kesinleşmeden teslim olunmaz ve resmî sicilde alıcı adına tescil edilmez.


24/11/2021 tarihli ve 7343 sayılı Kanunun 18 inci maddesiyle, bu madde başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Değişiklik öncesi "Satış bedelinin ödenmemesi, ihale farklarının tahsili sureti" başlıklı madde şu şekildeydi:

"Satış peşin para ile yapılır. Ancak icra müdürü müşteriye yedi gün geçmemek üzere mühlet verebilir. Daire dışında tahsil edilen paralar en geç tahsilatın yapıldığı günü takip eden ilk iş günü çalışma saati sonuna kadar banka hesabına yatırılmak üzere, icra veya mahkeme kasalarında muhafaza edilir. Satılan mal ihale kesinleşmeden teslim olunmaz. 

İhaleye katılıp daha sonra ihale bedelini yatırmamak suretiyle ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri, teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen sorumludurlar. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairece tahsil olunur. Bu fark, varsa öncelikle teminat bedelinden tahsil olunur."

Not: 6352 sayılı Kanun ile İİK.'nun 118. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere bir cümle eklenmiş ve bu fıkranın son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır. Bu değişiklik, 6352 sayılı Kanun'un yayımlanma tarihi olan 05.07.2012 tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girmiş olup (6352 s. Kanun mad 106/a), bu tarihe kadar, maddenin birinci fıkrası aşağıdaki şekliyle yürürlükte olacaktır: 

Satış peşin para ile yapılır. Ancak icra müdürü müşteriye yedi gün geçmemek üzere mühlet verebilir. Satılan mal ihale kesinleşmeden teslim olunmaz. Verilen mühlet içinde müşteri bedelin hepsini vermezse icra dairesince mal yeniden artırmaya çıkarılır ve 116 ncı maddenin 2 nci fıkrası tatbik olunur.