(1) Mahkemece, gerekli hâllerde, mal veya haklarla ilgili defter tutulmasına ya da mühürleme işleminin yapılmasına karar verilebilir. 

(2) İhtiyati haciz, muhafaza tedbirleri ve geçici düzenleme niteliğindeki kararlar gibi geçici hukuki korumalara ilişkin diğer kanunlarda yer alan özel hükümler saklıdır.

Mülga Maddeler

Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu

Madde 546 – Temhir edilmek lazım gelen eşyayı hâkim memuriyetine veya bu hususa mahsus resmi mühür ile temhir eder.

Madde 547 – Bir şeyin mühürlenmesi üzerine bir zabıt varakası yapılır. Bu zabıt varakasına:

I.  Mühürlenmenin yapıldığı gün ve saat,

II.  Mühürlenmenin sebebi,

III.  Hazır bulunanların ve orada ise mühürletmeyi isteyenin adı, sanı ve oturdukları yer,

IV.  Mühürlenen kapı ve kasa gibi şeylerin tayini,

V.  Mühür altına alınmıyan eşyanın kısaca tarifi,

yazılır.

Madde 548 – Hâkim, bilhassa evrak ve vesaik ve nakitten ibaret bütün kıymetli şeyleri mühür altına alarak emin bir mahalle vazettirmek vazifesi ile mükelleftir. Bu eşyaya karşı istihkak iddialarını muvakkaten hallederek kararını zabıt varakasına derceder.

Madde 549 – Üzerlerine mühür vazedilmiş olan kilitlerin anahtarları mührün fekkine kadar başkatip tarafından muhafaza olunur. Başkatip anahtarları aldığını zabıt varakasına işaret eder.

Madde 550 – Mühür vaz'ı lazımgelip gelmediği hususunda ihtilaf vukuunda hâkim basit usulü muhakeme ile bunu halleder.

Madde 551 – Mührün fekki zamanında hâkim mührün haliyle mevcut olup olmadığını tesbit eder. Eğer mührün koparıldığını veya hileye dair emare görürse derhal bir zabıt varakası yapar.

Mührün kaldırıldığına dair zabıt varakası da temhir zabıt varakaları şeklinde yapılır.

Madde 552 – Temhir ve fek zabıt varakaları defteri mahsusuna kaydolunur.

Madde 553 – Tahrir edilen emval ve eşya, zapta kayıt ve tarih konularak hâkim ve zabıt katibi tarafından imza olunur.

Madde 554 – Tahrir muamelesi sulh hâkiminin nezaret ve idaresi altında ve hini hacette hâkim tarafından tayin olunacak ehlihibre hazır bulundurularak zabıt katibi tarafından yapılır.

Sulh hâkimi, naip de tayin edebilir. Tahrir bütün eşyaya şamil bulunmak ve varsa menkul ve gayrimenkul olmak üzere iki kısmı ihtiva etmek lazımdır.

Madde 555 – Her şey, cins ve nev'i ve sıra numarası ile ve lazım olan ahval de kıymeti miktarı ile kaydolunur. Menkul ve gayrimenkul bilümum eşya, aynı numarayı takip eder. Ayrı ayrı satılması zaruri olan koleksiyon halindeki eşya bir kalemde ve aynı numara altında gösterilir. Aynı nevide veya diğerine benzer eşya mümkün olduğu kadar birlikte tasnif olunur.

Madde 556 – Üçüncü şahıs elinde bulunup da istihkak iddiası sebkeden eşya ayrıca gösterilir.

Madde 557 – Üçüncü şahsın istihkak iddiasında bulunduğu eşyaya kıymet takdir edilerek kezalik deftere yazılır.

Madde 558 – Gayrimenkuller, deftere, tapu kayıtları ile beraber yazılır.

Madde 559 – Diğer mahkemelerin dairei kazaları dahilinde başka mallar bulunursa bunlar istinabe tarikıyle tahrir olunur. İstinabe edilecek hâkim, malların bulunduğu mahal hâkimidir.

Madde 560 – Ecnebi memlekette eşya bulunduğu takdirde bunlar sulh hâkiminin toplıyabildiği malümat ve izahata nazaran deftere kaydolunur.