-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 258 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 223 üncü maddesinden aynen alınmıştır.
Maddede mal ortaklığı rejiminin ikinci türü olarak eşlerin mal rejimi söz-leşmelerinde bu ortaklığın sadece edinilmiş mallarla sınırlı olarak kabul edebilecekleri öngörülmüştür. Bu durumda eşler arasında ortaklık rejimi sadece buna ilişkin mal rejimi sözleşmesinin kurulmasından itibaren edinilmiş mallarla sınırlı olarak söz konusu olacaktır.
Maddenin ikinci fıkrası eşlerin kişisel mallarının gelirlerinin de genel mal ortaklığı rejiminden farklı olarak ortaklığa dahil olduğunu vurgulamaktadır.
Bu düzenleme, edinilmiş mallara katılma rejiminin doğal bir sonucudur.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘Madde 210 - Madde, yürürlükteki Kanunun 234. maddesini karşılamaktadır. Madde, sınırlı bir mal ortaklığı şekli olarak mal rejimi sözleşmesiyle ortaklığın sadece edinilmiş mallara hasredilebileceğini öngörmektedir.
İkinci fıkrada bu tür bir ortaklıkta kişisel malların gelirlerinin de ortaklığa dahil sayılacağı belirtilmiştir.’:
«D. Sınırlı mal ortaklıkları
I. Edinilmiş mallarda ortaklık
Madde 210 - Eşler mal rejimi sözleşmesiyle sadece edi-nilmiş mallardan oluşan bir ortaklık kabul edebilirler.
Kişisel malların gelirleri de bu ortaklığa dahildir.»
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘1) Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade açıklanmış ve düzeltilmiştir. Özellikle ikinci fıkrada (kazanılmış mal) kavramının tarifi yapılmıştır. (Münhasır) gibi koyu Arapça bir kelimenin yerine (özüne mahsus) demek olan ve dilimizde yerleşmiş ve bu kanunun, derneklerin mallarının arıtımına dair olan maddelerinde de kullanılmış bulunan Türkçe (özgü) kelimesi, kenar başlıkta kullanılmıştır.
2) Biçim değişikliği: Yürürlükteki metin bir tek fıkradır. Oysa 234 üncü madde, nitelik bakımından birbirinden ayrı üç fıkrayı kapsamaktadır. Bu sebeple madde, aslında olduğu gibi, üç fıkra haline konulmuştur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
«III. Kazanılmış mallara özgü ortaklık
1. Kapsamı
Madde 234 - Mal rejimi sözleşmesinde, malortaklığı yalnız kazanılmış mallar için de kabul edilebilir.
Evliliğin devamı sırasında eşlerce kazanılıp, onlardan birinin mallarından alınmış bir malın yerine konulması için karşılık teşkil etmeyen mallara (kazanılmış mal) denilir; bu rejimde bunlar için malortaklığı kuralları uygulanır.
Bunların dışında kalan mallar için malayrılığı kuralları uygulanır.»