• Adalet Komisyonu Raporu

     «Tasarının 228 inci maddesinin ikinci fıkrası sosyal güvenlik mevzuatı ile paralellik kurulması ve maddenin daha anlaşılır olmasını sağlamak amacıyla yeni-den düzenlenmiştir.»



  • hesaplanacak iradın sermaye değeri bu miktar üzerinden kişisel mal olarak hesaba katılacaktır.» «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 228- Madde İsviçre Medenî Kanununun 207 inci maddesini karşılamaktadır.

    Eşlerden her birinin malvarlığı belirlenip karşılıklı borçlar ödendikten sonra, tasfiye için bu malvarlıkları içinde nelerin kişisel mal, nelerin edinilmiş mal olduğunun belirlenmesi zorunludur.

    Maddenin birinci fıkrası, eşlerin gerek kişisel mallarının gerek edinilmiş mallarının, mal rejiminin sona ermesi anındaki durumlarına göre değerlendirileceğini kabul etmiştir.

    Maddenin ikinci fıkrası, edinilmiş mal grubuna dahil kabul edilen sosyal güvenlik ve sosyal yardım kurumlarınca toplu ödemelerin yapılması ya da iş gücünün kaybı nedeniyle toplu tazminat ödenmesi hâllerinde, tasfiye sırasında bunların nasıl değerlendirilebileceğini hükme bağlamaktadır. Buna göre mal rejiminin sona erdiği tarihte, bu toplu ödeme veya tazminat yerine irat şeklinde bir ödeme plânı olsaydı, bu tarih itibarıyla bundan sonraki devreler için 


  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 191- Yürüklükteki kanunda bu maddeyi karşı-layan bir hüküm yoktur.

    Eşlerin malvarlıkları tespit edilerek karşılıklı borçları tasfiye edildikten sonra, her eşe düşen malvarlığından hangilerinin edinilmiş mal olduğunu belirlemek zorunludur. Çünkü katılma ancak edinilmiş mallarda sözkonusu olacaktır. Bunu sağlamak için birinci fıkrada, malların, mal rejiminin sona erdiği andaki mevcut duruma göre ayrılacağı belirtilmiştir.

    İkinci fıkrada ise, bir eşe iş gücünün kaybı dolayısıyla ödenen tazminatın ayrılmada nasıl hesaba katılacağı düzenlenmiştir.’:

    «III. Her eşin payının hesaplanması

    2)Kişisel malların ve edinilmiş malların ayrılması

    Madde 191- Her eşin kişisel malları ile edinilmiş malları, mal rejiminin sona ermesi anındaki duruma göre ayrılır.

    Eşlerden birine sermaye olarak sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurumlarınca yapılan yardım ya da iş gücünün kaybı dolayısıyla verilen tazminat, toptan ödeme yerine irat bağlanmış olsa idi mal rejiminin sona erdiği tarihte bu iradın sermayeye çevrilmiş değeri ne olacak idiyse ona göre kişisel mal olarak hesaba katılır.»