• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 912 - Yürürlükteki kanunun 826 ncı maddesini karşılamaktadır.

    Maddede ipotekli borç ve irat senedini düzenlemeye yetkili memurların kimler olduğu belirtilmekte ve düzenlenen senetlerin alacaklılara verilmesi borçlu ve yüklü taşınmaz maliklerinin rızalarına tâbi tutulmaktadır. Yürürlükteki metin-dekinden farklı olarak ‘selahiyettar hakimin nimzası’ ifadesi yerine ‘yetkili Hazine temsilcisinin imzası’ aranmıştır. Hâkimin bu konu ile ilgilenmesi güçtür. Devletin sorumluluğuna yol açacak bu konuda Hazine yetkilisinin imzası bulunması daha uygundur.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 830 - Madde, yürürlükteki kanunun 826. madde-sini karşılamaktadır; üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Yürürlükteki metindekinden farklı olarak “salahiyattar hakimin im-zası” ibaresi yerine “yetkili hazine temsilcisinin imzası” aranmıştır. Hâkimin bu konu ile ilgilenmesi güçtür. Devletin sorumluluğuna yol açacak bu konuda hazine yetkilisinin imzası bulunması daha uygundur.’:

     

    “b. Rehin senedinin düzenlenmesi

    Madde 630 - İpotekli borç senedi ile irat senedi, tapu memuru tarafından düzenlenir.

    Senetler üzerinde tapu memuru ile yetkili hazine temsilcisinin imzaları bulunur.

    Bu senetler, alacaklı veya onun yetkili temsilcisine, ancak, borçlunun ve yükümlü taşınmaz malikinin yazılı muvafakatları üzerine teslim olunabilir.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiş, 825 inci maddenin ge-rekçesinde açıklanan nedenlerle gereken yerlerde (belge) terimi kullanılmıştır.

    2) Biçim değişikliği: Üç ayrı kuralı kapsayan bu madde bağımsız üç fıkra durumuna konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “b. Rehin belgesinin düzenlenmesi

    Madde 826 - İpotekli borç senedi ve gelir senedine ilişkin belge tapu memurunca düzenlenir.

    Bu belgelerin tapu memuru ve taşınmazın bulunduğu yerin sulh yargıcı tarafından imzalanması gerekir.

    Rehin belgeleri, alacaklıya veya onun vekiline, ancak borç-lunun ve ipotekli borç senedi ve rehin senediyle yükümlü taşınmazın malikinin rızasiyle teslim edilebilir.”