• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 749 - Yürürlükteki kanunun 673 üncü maddesini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki kanunda maddenin kenar başlığı ‘Hail’ şeklindedir. 1971 tarihli tasarıda bu madde için kullanılan ‘Sınırlık’ ifadesi isabetli bulunduğundan, bu ifadeden esinlenerek maddenin kenar başlığı ‘Sınırlıklar’ olarak düzenlenmiştir.

    Madde İsviçre aslı olan 697 nci maddeye uygun olarak iki fıkra hâline getirilmiştir. Birinci fıkrada sınırlıklar üzerinde paylı mülkiyete ilişkin hükümler saklı tutulmuştur. Bu saklı tutulan hükümler dışında, her arazi malikinin, taşınmazının sınırının çit veya duvar gibi sınırlıklarla çevrilmesi giderlerine katlanması zorunluluğu getirilmiştir.

    Maddenin ikinci fıkrasında sınırlıklarla çevrilme yükümlülüğü ve biçimine ilişkin özel kanun hükümlerinin saklı olduğu hükme bağlanmıştır.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 668 - Madde, yürürlükteki kanunun 673. madde-sini karşılamaktadır; kaynak İsviçre Medenî Kanununun 697. maddesine uygun olarak iki fıkra halinde düzenlenmiştir. Hü-küm değişikliği yoktur.’:

    8. Arazinin engelle çevrilmesi

    Madde 668 - Ortak sınırlık hükümleri saklı kalmak üzere her arazi maliki taşınmazının sınırının çit veya duvar gibi en- gellerle çevrilmesi giderine katlanır.

    Arazinin engelle çevrilmesi yükümlülüğü ve arzı, özel kanunla belirlenir.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve İfade: Yürürlükteki metinde kullanılmış olan (hail) kelimesi hem koyu Arapça olup bugünkü kuşakların anlamayacağı bir kelimedir, hem de bu maddenin düzenlemek istediği konuyu ifade etmekten uzaktır. Bundan maksat taşınmazlar arasına konulan (sınırlık) dır. Gerçi Anadolu’nun bazı yerlerinde bahçeleri korumak için çevresine konulan çit, duvar gibi şeylere, barınmaktan gelen (barı) denilmekte ise de bu kelime dahi maksadı ifade edemiyor, çünkü bu maddenin amacı taşınmazları koruyacak şeylerin düzenlenmesi değil, birbirinden ayrılacak şeylerin düzenlenmesidir ki, bunlar (sınırlık) teri-mi ile belirtilebilir.

    2) Biçim değişikliği: Madde birbirinden ayrı iki kuralı kap- sadığından iki ayrı fıkra haline getirilmiştir.

    3) Hüküm değişikliği: Taşınmazları birbirinden ayıran sınırlıkları ve özellikle bunların giderlerini düzenleyen bu maddenin yürürlükteki metninde (gider) den söz edilmemiştir Bu nedenle maddenin birinci fıkrasında ortak sınırlıklara ilişkin kurallar saklı olmak üzere kaydı alıkonulduktan sonra sınırlığın giderinin kime düşeceği daha açık bir şekilde belirtilmiştir.’:

     

    8. Sınırlıklarda

    Madde 673 - Bir taşınmaza sınırlık koyma gideri, ortak sınırlıklara ilişkin kurallar saklı olmak üzere, o taşınmazın malikine düşer.

    Sınırlık koyma zorunluğu ve sınırlığın türünün belirlenmesi özel yasa kuralları ile olur.”