-
3494 sayılı Kanuna ait Hükümet Gerekçesi
«173 üncü maddeye eklenen ikinci fıkra ile iflâs talebinin 166 ncı madde gereğince ilan edileceği ve bu ilandan itibaren onbeş gün içinde diğer alacaklıların davaya müdahale veya itiraz ederek, ‘iflâsı gerektiren bir hal bulunmadığı’nı ileri sürerek mahkemeden ‘iflâs talebinin reddini’ isteyebilmeleri imkanı tanınmıştır.
Bu suretle borçlunun bazı alacaklılar ile anlaşarak iflâs etmesi önlenmiştir.»
-
3494 sayılı Kanuna ait Adalet Komisyonu Raporu
«.... maddedeki ‘iflâsın açılmasından’ ibaresi ‘iflâsa karar verilmesinden’ şeklinde düzeltilmiştir.
-
538 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi
«Bu madde ve müteakip maddeler, iflâs davasının şeklini ve tabi bulunduğu hükümleri tesbit etmektedirler. Gerçekten, iflâs davasının şekli ve tabi olduğu hükümler, borçlunun ödeme emrine karşı olan davranışlarına göre muhtelif olabilir. Bunun için, üç muhtelif ihtimalle iflâs davasının tabi bulunduğu hükümleri ayırmak suretiyle, iflâs davasının daha çabuk görülüp neticelendirilebileceği düşünülmektedir.
Borçlu ödeme emrine karşı şikayet ve itirazda bulunmamışsa, iflâs davasının tabi bulunduğu hükümler 173 üncü maddede tanzim edilmektedir. Burada mahkeme evvelemirde ‘borcun ödeme müddeti içinde ödenmediğini ve itiraz ve şikayet edilmediğini’ tesbit edecektir. Bunu tesbit ederse, ‘yedi gün içinde borcun ifa ve o miktar meblağın mahkeme veznesine depo edilmesini’ 158 inci maddeye göre emreder. Bu emir yerine getirilmezse o zaman borçlunun iflasına karar verir.
Ödeme müddeti içinde borcu ödemeyen borçlu, iflâs davası görülürken borcu ödediğine dair resmi bir belge ibraz ederse, iflâs davası gene düşecektir. Böylece, borçluya verilen ödeme müddeti uzatılmış olmaktadır. Bu husus esasen bugünkü istem ve tatbikatımıza da uygundur.
Kusuru olmaksızın bir mani sebebiyle itirazda bulunamayan borçlu, 65 inci maddeye göre bir gecikmiş itirazda bulunabilmelidir. İflâs davasının sür'atle neticelendirilmesi için, burada gecikmiş itirazı incelemek yetkisi ticaret mahkemesine verilmiştir. Ticaret mahkemesi mazereti varit görürse, alacaklıya 174 üncü maddeye göre dava açmak için bir mehil vermeyecek, bilakis itirazın mahiyetine göre iflâs davasını 174 üncü maddeye göre inceleyip hükme bağlayacaktır.»
-
Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi
«Bu maddenin, 2 nci fıkrasının son cümlesine, ‘takip ve’ ibaresi eklenmiştir. İflâs davasının düştüğü ahvalde, takibin de evleviyetle düşmesi gerekeceğinden, hükme bu şekilde sarahat verilmiştir.»