• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 277 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 242 nci maddesinden aynen alınmıştır.

    Bir önceki hükümden farklı olarak, bu hükümle mal ortaklığı rejiminin boşanma, evliliğin iptali veya kanunen yada mahkeme kararıyla mal ayrılığına geçiş sebebiyle sona ermesi hâllerinde paylaşmanın nasıl yapılacağı düzenlenmiştir.

    Madde, mal ortaklığını sona erdiren diğer hâllerde, edinilmiş mallara ka-tılma rejiminde olduğu gibi, eşin kendi kişisel malı sayılan mallarını ortaklık mallarından ayırdedip alma hakkına yer vermiştir.

    Eşlerin edinilmiş mallara katılma rejiminde kişisel mal sayılan mallarını ayırdedip almasından sonra geri kalan ortaklık mallarının eşler arasında yarı yarıya paylaşılması esası kabul edilmiştir.

    Maddenin üçüncü fıkrasında, bu paylaşım oranlarının değiştirilmesine ilişkin anlaşmaların, ancak mal rejimi sözleşmesiyle ve bu sözleşmede bunun açıkça öngörülmesiyle mümkün olduğu hükme bağlanmıştır.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 218 - Yürürlükteki Kanunda bu maddeyi kar-şılayan bir hüküm yoktur.

    Maddede, mal ortaklığı rejiminin eşlerden birinin ölümü veya eşlerin başka bir mal rejimi kabul etmeleri dolayısıyla sona ermesi halinde dışında kalan sebepler yüzünden son bulması düzenlenmektedir.

    Buna göre, mal ortaklığı rejimi, boşanma, ayrılık, evlenmenin hükümsüzlüğü veya mahkeme kararıyla mal ayrılığına geçiş sebebiyle sona erdiği takdirde, mal ortaklığı aynen yürürlükteki Kanunun 181.maddesinin birinci fıkrasında olduğu gibi tasfiye edilecek ve karı kocadan her biri edinilmiş mallara ka-tılma rejiminde kendi kişisel malı sayılabilecek olanları alacaktır.

    Eşler kişisel mallarını aldıktan sonra geriye kalan ortaklık malları, ikinci fıkraya göre aralarında yarı yarıya paylaş-tırılacaktır.

    Bu hükmün emredici nitelikte olduğunu belirtmek üzere, son fıkrada, bu madde hükümlerine aykırı sözleşmelerin geçersiz olduğu ifade edilmiştir.’:

     

    «2. Diğer hallerde

    Madde 218 - Boşanma, ayrılık, evlenmenin hükümsüz-lüğü veya mal ayrılığına geçiş hallerinde her eş, edinilmiş mallara katılma rejiminde kendi kişisel malı sayılabilecek olanları, ortaklık mallarından geri alır.

    Geri kalan ortaklık malları eşler arasında yarı yarıya paylaşılır.

    Bu madde hükümlerine aykırı sözleşmeler geçersizdir.»