-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 531 - Yürürlükteki kanunun 478 inci maddesini karşılamaktadır.
Madde, kısmen ifade değişikliğiyle yeniden kaleme alınmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.»
-
«1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:
‘Madde 455 - Bu madde ile başlayan dördüncü ayırımda ölüme bağlı tasarrufların şekilleri yer almaktadır.
Bunlardan birincisi, bir kişinin hiç kimseye yöneltme zorunda olmaksızın ölüme bağlı arzusunu açıklamak suretiyle yaptığı ölüme bağlı bir hukukî işlemdir. Bu hukukî işlemin Fransızca karşılığı «Le testament» dır. Yürürlükteki Kanunda bu hukukî işlem için «vasiyet» deyimi kullanılmıştır. Halbuki vasiyet deyimini hukukî işlemin şekli için değil, bu hukukî işlemin içinde yer alabilecek olan maddî anlamda ölüme bağlı tasarruflardan «mirasbırakanın mirasçı atama söz konusu olmaksızın bir kimseye bir malvarlığı menfaati kazandırmak istediği tasarruflar» için kullanmak doğru olur.
Tek taraflı ölüme bağlı tasarruf şeklini ifade etmek üzere «vasiyetname» deyimi bugün doktrinde ve mahkeme içtihatlarında çoğunlukla benimsenmiş bulunmaktadır. Bu sebeble de gerek maddenin başlığında ve metninde, gerek diğer madde-lerde «vasiyetname» deyimine yer verilmiştir. Hüküm değişikliği yapılmamıştır.’:
«A. Vasiyetname
I. Şekilleri
1. Genel olarak
Madde 455 - Vasiyetname, resmî senetle veya mirasbıra-kanın el yazısı ile ya da sözle yapılabilir.»
-
«1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:
‘1) Terim ve ifade: Bu maddenin kenar başlığına, İsviçre Medenî Kanununun 498 nci maddesinde olduğu gibi; (1. Genel olarak) kelimeleri eklenmiştir. Çünkü bu madde vasiyetin, genel olarak kaç türlü yapılabileceğini belirtmekte ve her bir çeşidin hangi şekilde düzenleneceği, aşağıdaki maddelerde gösterilmek-tedir. Burada «vasiyetçi» terimi kullanılmıştır. Bu, esasen yerleşmiş bulunan bir terimdir. Medenî Kanunumuzun 482/II, 485/I, 488 ve 489 uncu maddelerinde mevcuttur. Bu sebeple bu Ön tasarıda da, vasiyeti yapan için «vasiyetçi», kendi yararına vasiyet yapılan kimse için de «vasiyetli» terimleri kullanılmıştır. «Şifahen» yerine de dilimizde bunun karşılığı olarak yerleşmiş bulunan «sözle» denilmiştir.
Maddenin ifadesine gelince bundaki tarafsız durum, yani resmî senedin sanki vasiyetçinin dışında ve onun ilgisi olmadan düzenleneceği anlamına gelen bir ifade kullanıldığından bu ifade değiştirilerek, vasiyetin vasiyetçi tarafından resmî senet veya elyazısı veya söz ile yapılabileceği belirtilmiştir.
2) Biçim değişikliği, yoktur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
«A. Vasiyet
I. Şekilleri
1. Genel olarak
Madde 478 - Vasiyet, vasiyetçi tarafından ya resmî senetle veya elyazısı ile veya sözle yapılabilir.»