-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 380 - 1984 tarihli Öntasarının 311 inci maddesinden alınan bu madde, yürürlükteki Kanunun 330 uncu maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metnin üç numaralı bendinde sadece icra dairesince konulan haciz esas alınmışken, maddede, özel kanunlarla bazı kurumlara tanınan haciz imkânları da göz önünde tutularak metindeki “icra dairesi” deyimi kaldırılmış ve sadece “haciz”den sözedilmek suretiyle kapsam genişletilmiştir. Aynı bentte, hacizden sonra satışın istenmiş olması fesih için yeterli görülmüştür. Başka değişiklik yoktur.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 311 - Madde, yürürlükteki kanunun 330. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki metnin üç numaralı ben-dinde sadece icra dairesince konulan haciz esas alınmışken, Tasarıda, özel kanunlarla bazı kurumlara tanınan haciz imkânları da gözönünde tutularak metindeki icra dairesi deyimi kal-dırılmış ve sadece «hacizden» söz edilmek suretiyle kapsam genişletilmiştir. Aynı bentte hacizden sonra satışın istenmiş olması fesih için yeterli görülmüştür. Başka bir değişiklik yoktur.’:
«IV. Ortaklığın sona ermesi
1. Sebepleri
Madde 311 - Aşağıdaki hallerde ortaklık sona erer:
1. Bütün ortakların anlaşması veya feshin bildirilmesiyle,
2. Ortaklık süresi açıkça veya örtülü olarak uzatılma-mışsa, sürenin bitmesiyle,
3. Ortaklardan birinin payının haczedilmesi ve satışın istenmesiyle,
4. Ortaklardan birinin iflâsıyla,
5. Ortaklardan birinin haklı sebebe dayanan istemiyle.»
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle maddenin kenar başlığındaki (feshi) kelimesi (sona ermesi) şeklinde değiştirilmiştir; zira maksat, aile mal ortaklığının hangi sebepler yüzünden sona ereceğini saptamak olup, fesih de bu sebeplerden yalnız bir tanesidir.
2) Biçim değişikliği: yoktur. Madde bugün yürürlükte olan 330 uncu maddenin biçimindedir.
3) Hüküm değişikliği: Bu maddenin üç numaralı bendindeki (icra vasıtasıyle) kelimeleri kaldırılarak bu bend aslına uygun bir duruma getirilmiştir; zira bu bentte bahis konusu olan (haciz) yalnız icra yoluyla olmayıp, malî kanunlar uyarınca, maliye memurları tarafından da olabilir. Başkaca bir kural değişikliği yoktur.’:
«IV. Ortaklığın sona ermesi.
1. Sebepleri.
Madde 330 - Aile mal ortaklığı aşağıdaki durumlarda sona erer.
1- Anlaşma veya feshi bildirme ile;
2- Ortaklık süresi açıkça veya üstü kapalı olarak uzatılmamışsa bu sürenin bitmesiyle;
3- Ortaklardan birinin haczedilmiş payının satılması ile;
4- Ortaklardan birinin iflâsı ile;
5- Ortaklardan birinin önemli sebeplere dayanan istemi ile.»