• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     Madde 69- Maddede üyelerin oy hakkı düzenlenmiştir. Eşitlik ilkesi gereği, her üyenin bir oy hakkına sahip olacağı tabiidir.


  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     ‘Madde 62- Madde, yürürlükteki Kanunun 60 ve 61. maddelerini karşılamaktadır. İlk iki fıkrada, yürürlükteki 60. madde esas alınmakla beraber, toplantıya katılan üyelerin oy çoğunluğu ile karar almasının, görüşme yeter sayısının gerçekleşme-sine bağlı olduğu açıklanmıştır. Üçüncü fıkrada yürürlükteki 61. madde esas alınmakla beraber, oy kullanma yasağı bakımından hüküm diğer kanunlardaki yasaklara uygun hale getiril-miştir. Oy kullanma yasağı; kan hısımlığında üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlığında ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kabul edilmiştir.’:

    «IV. Üyelerin oy hakkı

    Madde 62- Bütün üyeler genel kurulda eşit oy hakkına sahiptirler.

    Kararlar, görüşme yeter sayısı bulunmak şartıyla katılan üyelerin oy çoğunluğu ile alınır.

    Bir dernek üyesi, kendisinin veya eşinin ya da üçüncü dereceye kadar kan veya ikinci dereceye kadar kayın hısımlarından birinin dernek ile arasındaki bir hukuki işlem veya uyuş-mazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullana-maz.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     ‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uydurulmuş ve ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Madde, üç müstakil fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği: Medeni Kanun Komisyonu, ana tüzük izin verdiği takdirde, üyelerin genel kurul toplantısında vekille temsil edilebilmelerinin doğru olacağı sonucuna varmış, ancak vekilin birden fazla üyeyi temsil etmesini doğru bulmamıştı. Bazen genel kurul toplantısına katılmasına imkan olmayan, fakat bu toplantının gündeminde bulunan konulardan biri veya birkaçı kendisi için önemli olan bir üyenin, kendisini bir vekille veya dernek üyelerinden kendisine vekil tayin edeceği bir başkasıyla temsil ettirmesi büyük bir ihtiyaç olabilir. Bu sebeple Medeni Kanun Komisyonunun kabul etmiş olduğu bu çözüm tarzı yerinde olduğu için tasarıda aynen alıko-nul-muş-tur.’:

     “b) Oy hakkı ve çoğunluk.

    Madde 60- Her üyenin genel kurulda eşit oy hakkı vardır; bir üyenin birden çok oy hakkı olamaz.

    Kararlar, görüşme yetersayısı zedelenmemek şartıyla, kurulda hazır bulunan üyelerin oy çoğunluğuyla verilir.

    Ana tüzük açıkça izin vermedikçe, genel kurulda gündem dışı karar verilemez ve üyeler vekille temsil edilemez; ana tüzü-ğün izin vermesi durumunda da vekilin birden çok üyeyi temsil edememesi yasa gereğidir."