-
«1998 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 264 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 229 uncu maddesinden aynen alınmıştır.
Maddede eşlerden birinin diğerinin rızasını almak koşuluyla ortaklığa dahil malları ya da bu malların olanaklarını kullanmak suretiyle bir meslek ya da sanatı icra ettiğinde, bunun gerektirdiği tüm hukukî işlemleri tek başına yapabileceği kabul edilmiştir. Söz konusu rıza açık olabileceği gibi eşin faaliyetine ses çıkarmamak suretiyle örtülü de olabilir. Bu hâlde eş, hukuk güvenliğinin bir gereği olarak, örneğin işlettiği bir işletmenin amaç ve konusunun gerektirdiği işlemleri tek başına yapmaya yetkilidir.»
-
«1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«... Mehazın Almanca metninde bu maddeyi karşılayan 229 uncu maddede “ortaklık malları aracılığıyla” ifadesi kullanılmıştır. Bunun yerine “ortaklık mallarını kullanarak” ifadesi tercih edilmiştir. Bu ifade sadece ortaklık mallarının kullanılmasını değil, ortaklık mallarının sağladığı diğer olanakları kullanmayı da kapsar.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘Madde 206 - Yürürlükteki Kanunda bu maddeyi kar-şılayan bir hüküm yoktur.
Maddede, ortaklığa dahil bir işletmenin nasıl yönetileceği düzenlenmektedir.
Ortak mallarla bir işletme kurulmuşsa ve bu işletme diğer eşin açık veya örtülü izniyle yalnızca eşlerden biri tarafından yönetiliyorsa, böyle bir durumda iş hayatının bir gereği olarak yönetici eşin büyük bir hareket serbestisine sahip olması ve yetkisinin olağan yönetimin sınırları dışına çıkması zorunludur. Bunu sağlamak için maddede işletmeyi tek başına yöneten eşe işletmeyle ilgili bütün işlemleri yapma yetkisi tanınmıştır.’:
«III. Ortaklığa ait işletme
Madde 206 - Ortak mallarla kurulmuş bir işletmeyi diğer eşin rızasına dayanarak tek başına yöneten eş, işletmeyle ilgili bütün hukukî işlemleri yapabilir.»