• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     «Madde 449 - Madde, yürürlükteki 392 nci maddeyi karşılamaktadır.

    Yürürlükteki maddede vasinin bağış yapamayacağı öngörülmüşken yeni düzenlemede yasak olarak yapılan bağışın önemli olması koşulu getirilmiştir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 373 - Madde, yürürlükteki Kanunun 392. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki maddede herhangi bir ayırım yapılmaksızın vasinin “vesayet altındaki kimsenin ma-lını bağışlayamayacağı” belirtilmiştir. Tasarıda ise kaynak İsviçre Medenî Kanununun 408. maddesinde olduğu gibi ihtiyaçlara daha uygun olarak vasi için sadece “önemli bağışlamalar” yasaklanmıştır.’:

    “2. Yasak işlemler

    Madde 373 - Vesayet altına alınan kişi adına kefil olmak, önemli bağışlarda bulunmak ve vakıf kurmak yasaktır.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler Anayasa’ya ve öteki madde-lere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle maddenin kenar başlığındaki (tasarruf) kelimesi yerine, yukarıda 391 inci maddenin gerekçesinde açıklanan sebeplerle ve İsviçre aslına uygun olarak (işlem) tabiri konulmuştur.

    2) Biçim değişikliği yoktur. Madde şimdi yürürlükte olan metinde olduğu gibi bir tek fıkradan ibarettir.

    3) Hüküm değişikliği: Bugün yürürlükte bulunan 392 nci maddenin metninde, vasînin vesayetli hesabına bağışlama, vakıf veya kefillik yapamayacağı anlamı çıkmaktadır. Oysa (memnu tasarruflar) diyen kenar başlıktan da anlaşıldığı gibi, bu işlemler yasak olup bunları ne vasî ne vesayetli, ne de vasilik katları yapabilir. Bu sebeple maddenin ifadesi bu işlemlerin tamamen yasak olduğunu belirtecek biçimde değiştirilmiştir. Ayrıca bu maddeye (olağan hediyeler sınırını aşan) ibaresi eklenmiştir. İsviçre metninde (önemli bağışlama) terimi bulunduğu halde bizdeki metinde her nasılsa (önemli) sıfatı atlanmıştır. Bunun maddeye eklenmesi doğru bulunmuştur.’:

     

    “2. Yasak işlemler.

    Madde 392 - Vesayetli hesabına kefil olmak, olağan hediyeler sınırını aşan önemli bağışlarda bulunmak ve vakıf yapmak yasaktır.”