• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 997 - Yürürlükteki kanunun 910 uncu maddesini karşılamaktadır.

    Madde metni, kaynak kanunun 942 nci maddesi dikkate alınarak yeniden düzenlenmiştir.

    Birinci fıkra, kaynak kanunun Almanca metninde olduğu gibi, taşınmazlar üzerinde hakları göstermek üzere tapu sicili tutulacağını belirtmektedir.

    Yürürlükteki kanunda yer almayan ikinci fıkra, tapu sicilinin unsurlarını düzenlemektedir. Kaynak kanundan farklı olarak Ülkemizde 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca tutulan ‘Kat mülkiyeti kütüğü’de bu unsurlar arasına eklenmiştir.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 915 - Madde, yürürlükteki kanunun 910. madde-sini karşılamaktadır. Madde metni kaynak İsviçre Medeni Ka-nununun 942. maddesi dikkate alınarak yeniden düzenlenmiş-tir.

    Birinci fıkra, kaynak İsviçre Medeni Kanununun Alman-ca metninde olduğu gibi taşınmazlar üzerindeki hakları göstermek üzere tapu sicili tutulacağını belirtmektedir.

    Yürürlükteki kanunda yer almayan ikinci fıkra, tapu sicilinin unsurlarını belirlemektedir. İsviçre’den farklı olarak memleketimizde .......... Kanun uyarınca kat mülkiyeti kütüğü, tutulduğu dikkate alınarak unsurlar arasına bu da ilâve edil-miştir.

    Kaynak İsviçre Medeni Kanunda yer almayan üçüncü fıkra, yürürlükteki kanunumuzun ikinci fıkrasını karşılamaktadır.’:

     

    A. Kurulması

    I. Sicil bakımından

    1. Genel olarak

    Madde 915 - Taşınmazlar üzerindeki hakları göstermek üzere tapu sicili tutulur.

    Tapu sicili, tapu kütüğü ve kat mülkiyeti kütüğü ile bunları tamamlayan plânlar ve belgeler ve yevmiye defterinden oluşur.

    Sicilin örneği, nasıl tutulacağı ve yardımcı siciller tüzükle belirlenir.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    “Genel Düşünceler:

    Medeni Kanunumuzun tapu kütüğüne ilişkin kuralları İsviçre’den alınırken, bazı maddelerin bir kısmı ve bazı madde-lerin de tümü alınmamış, bunların düzenlediği konuların dü-zenlenmesi Tapu Kütüğü Tüzüğüne bırakılmıştır. Oysa İsviç-re’de de bir tapu kütüğü tüzüğü bulunduğu halde İsviçre Medeni Kanununda, tapu kütüğüne ait temel ilkeler ve bu kütüğün unsurları gösterilmiş ve düzenlenmiş, ancak kütüğün biçimine ait ayrıntılar tapu kütüğü siciline bırakılmıştır ki doğrusu da budur. Bir tüzük hiçbir zaman yasanın yerini tutamaz. Tapu kütüğü müessesesinde temel kütüklerin nelerden ibaret olduğu, tüzükte değil, Medeni Kanunda yer almalıdır. İşte bu prensipten hareket edilerek, tapu kütüğüne ait yirmibeşinci bölümde bazı eklemeler yapılmak suretiyle bu eksikliklerin tamamlanması gerekli görülmüş ve bu bölüm ona göre düzenlenmiştir. Ancak bu iş yapılırken madde sıra numaralarının bozulmamasına dikkat edilmiş, meselâ 913 üncü maddede oldu-ğu gibi, kimi maddelerin metni biraz uzunca olmuş, madde halinde eklenmiş olan kurallar ise, her maddenin sıra numarasında görüldüğü gibi, (A, B, C) harfleri eklenerek bu iş sağlanmıştır. Bu suretle Medeni Kanunun şimdiye kadar alışılmış olan fizyonomisi ve sıra numaraları bozulmamış, eklenen maddeler hemen göze çarpacak şekilde, yukarıda değinildiği gibi, harflerle belirtilmiştir. Yapı-lan eklemelerin niteliği her maddenin kendi gerekçesinde gös-terilmiştir.”

    ‘1) Terim ve İfade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Bu maddeye, bir fıkra eklenmiş oldu-ğundan, madde üç fıkralık bir madde haline gelmiştir.

    3) Hüküm değişikliği: Bugün yürürlükte bulunan metin-de, tapu kütüğünün neyi gösterdiği belirtildikten sonra bu kütü-ğün örneğinin nasıl tutulacağı tüzüğe bırakılmış ve kütüklerin nelerden oluştuğu hiç gösterilmemiştir. Oysa İsviçre Medeni Kanununun bu maddeyi karşılayan 942 nci maddesinde tapu kütüğünün temel unsurları maddede sayılmıştır. Medeni Ka-nun Komisyonu bunun bizim 910 uncu maddede dahi birer birer gösterilmesini gerekli görerek maddeye eklemeler yapmış ve böylece bu madde üç fıkra halinde yeniden kaleme alınmıştır. Birinci fıkrada tapu kütüğünün gerekliliği ve bu kütüğün neyi gösterdiği; ikinci fıkrasında, ana kütüğün hangi unsurlardan meydana geldiği belirtilmiştir. Bugün yürürlükte bulunan metnin ikinci fıkrası, bazı ifade değişiklikleriyle, ön tasarının üçün-cü fıkrası haline gelmiştir. Böylece tapu kütüğü sicilindeki ku-ralların sadece ayrıntılara ilişkin olduğu ve temel prensiplerin Medeni Kanunla düzenlendiği, yapılan değişikliklerde açıkça belirtilmiştir.

    Burada şunu da belirtmek gerekir ki, tapu kütüğünün temel unsurları sayılırken 23.6.1965 gün ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 11 inci maddesi ile kurulmuş olan (kat mülkiyeti kütüğü) de zikredilmiştir. Halk arasında ve doktrinde (sicil) terimi yerine, gerek tapu gerek nüfus işlerinde (kütük) terimi yerleşmiş bulunduğundan 25 inci bölümdeki bütün maddelerde bu terim kullanılmış bulunmaktadır.’:

     

    A. Kuruluş

    I. Kütükler

    1. Konusu ve türleri

    Madde 910 - Taşınmazlar üzerindeki haklar için bir tapu kütüğü kurulur; bu kütük taşınmazların hukukî ve geometrik durumlarını gösterir.

    Tapu kütüğü, genel kütük ve kat mülkiyeti kütüğü ile yevmiye defteri, belgeler ve plânlarda oluşan ana kütükten veya yardımcı kütüklerden meydana gelir.

    Bu kütüklerin örnekleri ve nasıl tutulacağı, tüzükle belirlenir.