-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 262 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 227 nci maddesinden aynen alınmıştır.
Maddenin birinci fıkrasına göre eşler ortaklık mallarını evlilik birliğinin yararına uygun olarak yöneteceklerdir. Eşlerin eşitliği ilkesi, ortaklık mallarının yönetiminde de eşitliği gerektirdiğinden, bu hükümle eşlerin yönetimde aynı hakka sahip olduğu öngörülmüştür. Yönetimde ölçü, “evlilik birliğinin yararı”dır.
Maddenin ikinci fıkrasına göre ise, her eşin, olağan işlerde ortaklığı borç altına sokabileceği ve tasarrufta bulunabileceği öngörülmüştür. Bunun sonucu olarak eşlerden her biri tek başına hareket edebilir ve yaptığı işlemler diğer eş açısından da sonuç doğurur. Üstlenilen borç dolayısıyla ortaklığın sorumlu olacağı tabiîdir.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘Madde 204 - Madde, yürürlükteki Kanunun 212. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki metne göre ortaklık mallarının yönetimi kocaya ait olduğu hâlde, tasarıda eşitlik gereği olarak, ortaklık mallarının evlilik birliğinin yararına, eşler ta-rafından birlikte yönetileceği öngörülmüştür.
Eşler ortaklığa dahil olan mallara elbirliği mülkiyet şeklinde malik olduklarından yönetimin ilke olarak birlikte yapılması gerekir. Ancak, bir alacağın tahsili, bir borcun ödenmesi veya küçük bir onarımın gerekmesi gibi hallerde eşlerden birlikte hareket etmelerini beklemek, üçüncü kişilerle olan ilişkile-rini son derece güçlendireceğinden, ikinci fıkrada olağan yöne-timin sınırları içinde, her eşin ortaklığı borç altına sokabileceği ve ortaklık mallarında tasarrufta bulunabileceği öngörülmüş-tür.
Son fıkra ise yürürlükteki 212.maddenin sadeleştirilmiş şeklidir. Buna göre yönetim giderleri ortaklık mallarından kar-şılanacaktır.’:
«B. Yönetim ve tasarruf yetkisi
I. Olağan yönetim
Madde 204 - Eşler, ortak mallarını evlilik birliğinin yara-rına, uygun olarak birlikte yönetirler.
Olağan yönetim sınırları içinde her eş ortaklığı borç altına sokabilir ve ortak mallarda tasarrufta bulunabilir.
Yönetim masrafları ortaklık mallarından ödenir.»
-
“1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:
‘1) Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sade-leştirilmiştir.
2) Biçim değişikliği: Bu madde iki bağımsız hükmü kapsadığından, aslında olduğu gibi, iki fıkra haline getirilmiştir.
3) Hüküm değişikliği yoktur.’:
«2. Tasarruf.
a) Ortak mallarda tasarruf.
Madde 213 - Olağan yönetim işleri müstesna olmak üzere, ortak mallardaki tasarruflar için her iki eşin beyanda bulunması veya birinin tasarrufuna ötekinin rızası gereklidir.
Bununla beraber üçüncü kişiler bu rızanın yokluğunu bilmiyor veya bilecek durumda bulunmuyorsa veya bir malın ortaklık mallarından olduğu herkesçe anlaşılabilecek bir durumda değilse, o kişiler için bu rıza var sayılır.» bknz.)