-
Adalet Komisyonu Raporu
“Tasarının 957 nci maddesinin ikinci fıkrasına, yürürlükteki kanunun 871 inci maddesiyle paralelliğin sağlanması ve özel bir rehin senedine açıklık getirilmesi amacıyla (varant) kelimesi ilave edilmiştir.”
-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 957 - Yürürlükteki kanunun 871 inci maddesini karşılamaktadır.
Madde kaynak kanunun 902 nci maddesine uygun olarak iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir.
Maddeyle emtiayı temsil eden kıymetli evrakın rehinin, bunların temsil ettiği eşyanın rehni sonucunu doğuracağı düzenlenmektedir. Eşya temsil eden senetlerden başka, bu taşınır eşyaları rehnedebilmek için özel bir rehin senedi (varant) düzenlenmiş ise, bu eşyaların rehni için, rehinle güvence altına alınan alacak miktarı ile muacceliyet tarihinin bu senet üzerine yazılması ve senedin rehin alana teslimi yeterli sayılmıştır. Bu sayede bu eşyaların mülkiyetinin eşyayı temsil eden senetlerin devri ile bir şahsa, düzenlenen özel senedin (varant) devri ile diğer bir şahsa rehnedilmesi olanağı sağlanmaktadır.”
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 875 - Madde, yürürlükteki kanunun 871. madde-sini karşılamaktadır; İsviçre Medeni Kanununun 902. maddesi-ne uygun olarak iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hüküm deği-şikliği yoktur.’:
“III. Emtiayı temsil eden senetlerde
Madde 875 - Emtiayı temsil eden kıymetli evrakın rehne-dilmesiyle emtia üzerinde rehin hakkı doğar.
Emtiayı temsil eden senetten başka özel bir rehin senedi de (varant da) düzenlenmişse, rehinli alacak miktarının ve muaccel olduğu tarihin senet üzerine yazılmış olması şartıyla, rehin senedinin rehnedilmiş olması yeterlidir.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiş, düzeltilmiş, daha kolay anlaşılır bir duruma konulmuştur.
2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı iki kuralı kapsayan bu madde, aslında olduğu gibi, iki bağımsız fıkra haline konul-muştur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
“III. Ticaret eşyasını temsil eden belgeler üzerinde
Madde 871 - Ticaret eşyasını temsil eden kıymetli evrakın elden rehnedilmesi, o eşya üzerinde rehin hakkı doğurur.
Ticaret eşyasını temsil eden kıymetli evraktan başka bir de özel rehin belgesi (varant) düzenlenmişse, alacağın tutarı, ödenme günü ve rehin işlemi o eşyayı temsil eden kıymetli evrak üzerine yazıldıktan sonra rehin belgesinin (varant) ın elden rehnedilmesi, o eşyanın elden rehnedilmesi gibidir.”