• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 127- Yürürlükteki Kanunun 91 inci maddesini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki maddenin kenar başlığında ve metninde kullanılan “mahcur” terimi yerine daha isabetli ve arı Türkçe bir sözcük olan “kısıtlı” sözcüğü tercih edilmiştir. Ayrıca maddede kullanılan “rıza” yerine buradaki anlamına uygun olarak “izin” sözcüğü kullanılmıştır.

    Yürürlükteki maddenin ikinci fıkrası, aşağıdaki 128 inci maddede, yasal temsilcilerden her ikisinin de, yani hem velilerin hem de vasilerin izin vermemesi hâlini kapsayacak şekilde kaleme alınmıştır.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘Madde 89- Madde, yürürlükteki Kanunun 91 inci maddesinin ikinci fıkrasında vasi için öngörülen hükmün, velâyeti haiz olanlar için de benimsenmesi suretiyle düzenlenmiştir.

    Böylece, küçük veya kısıtlının evlenmesine kanunî temsilci olan velinin rıza göstermemesi halinde de mahkemeye başvurma imkânı getirilmektedir. Evlenme gibi kişiye bağlı çok önemli bir hakkın kullanılmasına engel olan velinin davranı-şının haklı sebebe dayanıp dayanmadığının hâkim tarafından kontrol edilebilmesi uygun görülmüştür.’:

    «2. Mahkemeye başvurma

    Madde 89- Kanunî temsilci evlenmeye rıza göstermezse küçük veya kısıtlı mahkemeye başvurabilir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘1) Terim ve ifade : Terimler öteki maddelere uydurul-muş. İfade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği : Yukarıda 88 inci maddenin ikinci fıkrası orada belirtilen gerekçeye dayanılarak, kaldırılmış olduğundan, vasinin mahkemece dinlenilmesi şartı 91 inci maddenin ikinci fıkrasına eklenmiştir.’:

    «2. Kısıtlılar için.

    Madde 91- Kısıtlı ancak vasisinin onamıyla evlenebilir.

    Vasi onam vermezse, kısıtlı mahkemeye başvurabilir;   mahkeme vasiyi dinledikten sonra kararını verir.»