-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 130- Yürürlükteki Kanunun 93 üncü maddesini karşılamaktadır.
Maddenin konu ve kenar başlıkları arılaştırılmıştır.
Maddede yeniden evlenmek için önceki evliliğin sona erme sebeplerinin tek tek sayılması yerine “önceki evliliğin sona ermiş olduğunun ispatı” şeklinde bir ifade tercih edilmiştir. Bu ifade sayesinde önceki evliliğin sona erme sebebi ne olursa olsun bunu kanıtlayan kişinin yeniden evlenebileceği ortaya konul-muştur.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 91- Madde, yürürlükteki Kanunun 93. maddesini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.’:
«II. Önceki evlilik
1. Sona erdiğinin ispatı
a. Genel olarak
Madde 91- Yeniden evlenmek isteyen kimse önceki evli-liğinin boşanma veya iptal kararıyla ya da ölümle sona erdiğini ispat zorundadır.»
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade : Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.
2) Biçim değişikliği, yoktur.
3) Hüküm değişikliği : Bu madde çok evliliği yasaklayan ve tek evlilik esasını koyan en önemli prensip maddelerinden birisi olduğu için bunda herhangi bir hüküm değişikliği ta-biatıyla bahis konusu olamaz. Sadece önceki evliliğin sona erme sebepleri arasında, şimdi yürürlükte bulunan metinde zikredilmemiş olan (nispî butlan, yani fesih) kararını da kapsayan (bozulma kararı) terimi eklenmiştir. Bu bozulma ya temelde bozulma (mutlak butlan) veya sakatlıktan bozulma (nispî butlan) hallerinden her ikisini de kapsayan genel bir terimdir.’:
«II. Önceki evlilik.
1. Sona erdiğinin ispatı.
a) Genel olarak.
Madde 93- Yeniden evlenmek isteyen kimse, önceki evli-liğinin, boşanma veya bozulma kararıyla veya ölümle sona erdiğini ispat zorundadır.»