• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 533 - Yürürlükteki kanunun 480 inci maddesini karşılamaktadır.

    Madde kenar başlığıyla birlikte İsviçre Medenî Kanununun 500 üncü maddesine uygun olarak üç fıkra hâline getirilmiş ve arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.»



  • «1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 457 - Madde, yürürlükteki kanunun 480. maddesini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Buna mukabil madde, kaynak İsviçre Medenî Kanununun 500. maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Ayrıca yürürlükteki metinde yer alan «vasiyet eden» deyimi yerine kaynak İsviçre Medenî Kanununun Almanca metni de gözönünde tutularak «mirasbırakan» deyimi kullanılmıştır. Zira bir resmi vasiyetnamenin konusu bir vasiyet olabileceği gibi, mirasçı nasbı, vakıf kurulması gibi maddî anlamda diğer ölüme bağlı tasarruf-lar da olabilir. Bu hallerin hepsi için vasiyet eden deyimini kullanmak yanıltıcı olablir. Buna mukabil mirasbırakan deyimi bütün halleri kapsayan bir deyimdir.’:

     

    «b. Memurun görevi

    Madde 457 - Mirasb bırakan arzularını resmî memura bildirir. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yaz-dırır ve okuması için mirasbırakana verir.

    Vasiyetname, mirasbırakan tarafından okunup imzalanır.

    Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalar.»


  • «1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıya uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Yürürlükte bulunan 480 inci madde iki cümleden oluşmuş birtek fıkradan ibarettir. Halbuki İsviçre Medenî Kanununda bunun karşılığı olan 500 üncü madde, vasiyetnamenin düzenlenmesine ilişkin bütün safhaları ard arda ve sırasıyla gösteren üç ayrı fıkradan oluşmuştur. Çok açık olan bu tedvin tarzını Medenî Kanunun Komisyonu daha uygun bulmuş ve maddeyi üç müstakil fıkra haline getirilmiştir.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    «b) Memurun görevi

    Madde 480 - Vasiyetçi vasiyetini memura anlatır ve bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için vasiyetçiye verir.

    Vasiyetname, vasiyetçi tarafından okunup imzalanır.

    Memur, vasiyetnameye tarih koyar ve onu kendisi de im-zalar.»