• 6098 Sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi

    818 sayılı Borçlar Kanununun 357 nci maddesini karşılamaktadır.

    Tasarının üç fıkradan oluşan 472 nci maddesinde, yüklenicinin malzeme bakımından borçları düzenlenmektedir.

    818 sayılı Borçlar Kanununun 357 nci maddesinin kenar başlı­ğında kullanılan “2. Malzeme itibariyle” şeklindeki ibare, Tasarıda “2. Malzeme bakımından” şeklinde değiştirilmiştir.

    Maddenin birinci fıkrasında, 818 sayılı Borçlar Kanununun 357 nci maddesinin birinci fıkrasında kullanılan “…malzemenin iyi cinsten olmamasından dolayı işsahibine karşı mesul ve bu hususta bayi gibi mütekeffildir.” şeklindeki ibare, Tasarıda “…bumalzemenin ayıplı ol­ması yüzünden işsahibine karşı, satıcı gibi sorumludur.” şekline dönüştü­rülmüştür. Böylece yüklenicinin, kendisi tarafından sağlanan malzeme bakımından, zapttan sorumluluğunun değil, ayıptan sorumluluğunun söz konusu olduğu, fıkrada duraksamaya yer bırakmayacak biçimde belir­tilmiştir. Gerçekten, genellikle ayıplı eserde kullanılan malzeme üze­rinde bir üçüncü kişinin üstün hak ileri sürerek, bu malzemenin eserden sökülüp kendisine verilmesini istemesi, “yaratılan değerin korunması ilkesi”ne aykırı olduğu gibi, burada meselâ satış sözleşmesinde tam zapt hâlinde, sözleşmenin kendiliğinden sona ermesine ilişkin Tasarının 216 ncı maddesinin uygulanması, fıkrada yapılan düzenlemenin amacı ile bağdaşmayacaktır. Bu nedenle, ayıplı eserde kullanılan malzeme üze­rinde bir üçüncü kişinin özel hukuktan doğan bir üstün hakka sahip ol­ması durumunda, genel hükümlerin uygulanması söz konusu olacaktır.

    Maddenin ikinci fıkrasında, malzemenin işsahibi tarafından sağ­lanması durumunda yüklenicinin, onları gereken özeni göstererek kul­lanmak ve bundan dolayı hesap vermekle yükümlü olduğu gibi, eserin meydana getirilmesinde kullanılmayan, başka bir ifadeyle artan malze­meyi de geri vermekle yükümlü olduğu belirtilmiştir.

    Maddenin düzenlenmesinde, kaynak İsviçre Borçlar Kanununun 365 inci maddesi göz önünde tutulmuştur.