• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     Yürürlükteki Faslın ‘Gayrimenkul karşılık gösterilerek senet ihracı’ şeklindeki başlığı, Dördüncü Ayırım başlığı olarak ‘Taşınmaz Rehniyle Güvence Altına Alınan Ödünç Senetleri’ şeklinde değiştirilmiştir.

    “Madde 930 - Yürürlükteki kanunun 844 üncü maddesini karşılamaktadır.

    Maddeyle nama veya hamile yazılı tahvilleri taşınmaz rehniyle güvence altına alma olanağı yaratılmaktadır.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 848 - Madde, yürürlükteki kanunun 844. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.’:

    “A. Rehinli tahviller

    Madde 848 - Nâma veya hâmile yazılı tahviller, aşağıdaki hallerde taşınmaz rehniyle teminat altına alınabilir:

    1. Ödüncün tamamı için bir ipotek kurulması veya ipotekli borç senedi düzenlenmesi ve alacaklı ile borçlu için ortak bir temsilcinin atanması,

    2. Tahvil çıkarmayı üzerine alan kurum yararına ödün-cün tümü için taşınmaz rehni kurulması ve bu rehinli alacağın da tahvil alacaklıları yararına rehnedilmesi.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    Genel düşünceler:

    Bu dördüncü ayırımda mad. 844-852 içinde, taşınmaz-ların akıcı sermaye durumuna sokulabilmesi için, taşınmaz karşılık gösterilerek tahvil çıkarılmasına ilişkin kurallar düzenlenmiştir. Memleketimizde bu müessese henüz uygulama a-lanına girmemiş olmakla birlikte durucu sermayeden akıcı sermaye olarak yararlanılmasına imkân sağlayan bu dokuz madde Medenî Kanunumuzda bir fazlalık değildir. Şimdiye değin bu maddelerin uygulanması ve dolayısiyle uygulama tecrübesi ve bunlar üzerine verilmiş mahkeme içtihatları olmadığı için, bu ayırımdaki maddelerde her maddenin altındaki gerekçede gö-rüleceği gibi, köklü bir değişiklik yapılmamıştır."

    ‘1) Terim ve ifade: Dördüncü ayırımın başlığındaki (Gay-rimenkul karşılık gösterilerek senet ihracı) kelimeleri yerine, İsviçre aslında olduğu gibi (Taşınmaz rehniyle sağlanmış tahviller çıkarılması) denilmiş ve maddenin kenar başlığında da (rehinli tahviller) terimi kullanılmıştır. Çünkü bu maddede söz konusu olan (senet), bilinen (tahvil) den başka bir şey değildir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

    “A. Rehinli tahviller

    Madde 844 - Ada veya taşıyana yazılı ödünç tahvilleri, aşağıdaki yollarla bir taşınmaz rehnî ile teminata bağlanabilir:

    1- Ödüncün tümü için bir ipotek veya ipotekli borç senedi kurulması ve alacaklılara borçluyu temsil etmek üzere ortak bir temsilci atanması;

    2- Tahvil çıkarmayı üzerine alan kurum yararına, ödün-cün tümü için bir taşınmaz rehni kurulması ve bu rehinli alacağın da, tahvil alacaklılarının yararına olarak, rehnedilmesi.”