• Adalet Komisyonu Raporu

     “Tasarının 941 inci maddesinin ikinci cümlesinde yer alan ‘rehnedilenin’ ibaresi ifade düzgünlüğünü sağlamak amacıyla ‘rehnedilen taşınırın’ 944 üncü maddesinde yer alan ‘rehnedileni’ ibareleri aynı gerekçeyle, ‘rehinli taşınırı’ şeklinde değiştirilmiştir.”



  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 941 - Yürürlükteki kanunun 855 inci maddesini karşılamaktadır.

    Maddeyle taşınır bir eşya üzerinde bir rehin kurulmasından sonra alt sıralarda tekrar rehin kurulmasına olanak tanınmaktadır. Ancak bu suretle alt sırada rehin kurulması için, ön sıradaki rehinli alacaklıya, kendi alacağı ödendikten sonra rehnedileni, alt sıradaki rehinli alacaklıya teslim etmesinin bildirmesi zorunlu sayılmıştır. Birden fazla ön sırada taşınır rehni varsa, bu bildirimin hepsine ayrı ayrı yapılması gerekli olacaktır. Taşınır rehninde saklı boş dereceler olamayacağı gibi, boşalan bir ön sıraya rehnedenin yeni bir rehin kurması da olanaklı görülmemiştir. Yürürlükteki metindeki ‘muahhar rehin’ ve 1984 tarihli Öntasarıdaki ‘yeniden rehin’ ifadesi yerine bunu karşılamak üzere ‘art rehin’ denilmesi uygun bulunmuştur.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 859 - Madde, yürürlükteki kanunun 855. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.’:

     “3. Yeniden rehin

    Madde 859 - Rehnedilen taşınırın maliki onun üzerinde yeni bir rehin kurabilir. Bunun için, alacağı ödenince reh-nedilenin sonraki alacaklıya teslim edilmesinin rehinli alacaklıya yazılı olarak bildirilmesi gerekir.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘1) Terim ve ifade: Maddenin bugünkü kenar başlığı (mer-hun üzerinde muahhar rehin tesisi) biçiminde olup, bu kenar başlık hem uzun hem de yeni kuşakların anlayamayacağı kadar koyu Arapça’dır. Bu nedenle kenar başlık (yeniden rehin) olarak değiştirilmiş, maddedeki terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     “3. Yeniden rehin

    Madde 855 - Rehnedilen taşınırın maliki onun üzerinde yeni bir rehin kurabilir; bunun için rehinli alacaklıya, alacağı ödenince rehnedilenin sonraki alacaklıya teslim edilmesinin, yazılı olarak, bildirilmesi gereklidir.”