• Adalet Komisyonu Raporu

     “Tasarının 418 inci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendindeki ”Kamu haklarından yoksun olanlar" ibaresi, Anayasa’nın 76 ncı maddesinin ikinci fıkrasında “kamu hizmetinden yasaklılar” ifadesi yer aldığından, Anayasa ile terim birliği sağlamak amacıyla “Kamu hizmetinden yasaklılar” şeklinde değiş-tirilmiştir."



  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 418 - Yürürlükteki kanunun 368 inci maddesi araştırılmak ve kısmen değiştirilmek suretiyle alınmıştır.

    Maddenin birinci bendinde İsviçre Medenî Kanununun 368 inci madde-sinin birinci bendi ve bunu tekrarlayan yürürlükteki 368 inci maddenin birinci bendinden farklı olarak “vesayet altında bulunanlar” yerine “kısıtlılar” sözcüğü kullanılmıştır. Zira vesayet altında bulunanlar küçükler ve kısıtlılardır. Küçükler vasi olamayacağına göre birinci benddeki yasak sadece kısıtlılar içindir.

    Maddenin dördüncü bendinde “ilgili vesayet daireleri hâkimliği” vesayete engel sebep sayılmaktadır. Bu bendin İsviçre Medenî Kanununun 384 üncü maddesinin dördüncü bendindeki karşılığı bu yasağı vasilik için “buna elverişli başka bir kişinin bulunması” koşuluyla öngörmüştür. Madde İsviçre’den farklı olarak böyle bir koşul aranmaksızın, vasilik için elverişli bir kişi bulunsa da bulunmasa da vesayet makamı ya da denetim makamı hâkimleri için vasi olmayı yasaklamaktadır."



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 349 - Madde, yürürlükteki kanunun 368. madde sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.’:

     

    VI. Vasiliğe engel olan sebepler

    Madde 349 - Aşağıdaki kişiler vasi olamazlar:

    1. Kısıtlılar,

    2. Kamu haklarından yoksun olanlar veya haysiyetsiz hayat sürenler,

    3. Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,

    4. Yetkili vesayet makamı hâkimleri.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler Anayasa’ya ve öteki madde-lere uydurulmuştur; özellikle (kaasır) yerine (vesayet altına alınacak kimse); (suihal sahibi olanlar) yerine (çirkin hayat sürenler); (vesayet daireleri) yerine de (vasilik katları) terimleri konulmuştur. Bundan başka (dört) numaralı bentteki (alâka-dar) kelimesi, Medenî Kanunun aslının Almanca ve özellikle İtalyanca metnine ve kanunun ruhuna uygun olarak (yetkili) şeklinde düzeltilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    VI. Vasiliğe engel olan sebepler.

    Madde 368 - Aşağıdaki kimseler vasî atanamazlar.

    1- Vasilik altında bulunanlar;

    2- Medenî ve siyasi haklardan yoksun olanlar veya çirkin hayat sürenler;

    3- Kendi çıkarları, vasilik altına alınacak kimsenin çıkarlarıyla önemli ölçüde çatışanlar veya o kimse ile bir düşmanlığı bulunanlar;

    4- Yetkili vasilik katları yargıçları.”