• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 259 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 224 üncü maddesinden aynen alınmıştır.

    Maddede eşlerin mal rejimi sözleşmeleriyle genel ve edinilmiş mallara ilişkin mal ortaklığı yerine bazı malları ortaklık dışında tutmak suretiyle farklı bir mal ortaklığını kabul edebilecekleri öngörülmüştür. Örneğin eşler belirli tasarruf-larını, kazançlarını, meslek veya sanat icrası ya da bir ticarî işletmenin gerektirdiği malvarlığı değerlerinin sözleşmeyle ortaklık rejimi dışında tutabilirler.

    Maddenin ikinci fıkrası, eşlerin mal sözleşmesiyle ortaklık dışında tuttukları malların gelirlerinin, aksinin kararlaştırılmamış olduğu hâllerde mal ortaklığına dahil olacağı öngörülmüştür.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 211 - Madde, yürürlükteki Kanunun 233. madde-sini karşılamaktadır. Tasarıda, ortaklıktan ayrık tutulabilecek malların yalnız taşınmazlardan ibaret olmayacağı, bir eşin ka-zancı veya meslek veya sanat ya da bir işletme için kullandığı malların da ortaklık dışında tutulabileceği öngörülmek suretiyle madde kapsamı genişletilmiştir.

    Maddeye ayrıca ikinci fıkra eklenerek, aksi sözleşmede öngörülmedikçe ortaklıktan ayrık tutulan bu tür malların gelirlerinin de ortaklığa dahil olmayacağı belirtilmiştir.’:

    «II. Diğer mal ortaklıkları

    Madde 211 - Eşler mal rejimi sözleşmesi ile belirli mal veya mal türlerini, özellikle taşınmaz malları, bir eşin kazancını veya meslek, sanat veya bir işletme için kullandığı malları ortaklık dışında tutabilirler.

    Aksi sözleşmede öngörülmedikçe bu malların gelirleri ortaklığa dahil değildir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sade-leştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Nitelik bakımından ayrı ayrı üç ku-ralı kapsayan bu madde, üç fıkraya bölünmüştür.

    3) Hüküm değişikliği: Tasarının bu 233 üncü maddesine eklenmiş olan 3 üncü fıkra, İsviçre Medenî Kanununun bize alınmamış olan 238 inci maddesini karşılamaktadır. Malay-rılığıyla sınırlı ortaklık Medenî Kanunumuzun 233 üncü maddesinde düzenlendiği halde, malbirliği rejimiyle sınırlı ortaklığa ait madde hernedense alınmamış ve böylece kanunda bir eksiklik kalmıştır. Bu sebeple bu kural, yukarıda belirtildiği gibi, İsviçre Medenî Kanunundan alınarak, bizim 233 üncü maddeye son fıkra halinde, eklenmiştir. Gerçi bu gibi mal rejimlerinin bugün tatbik alanı bulunmasa veya gayet az olsa bile, aile içindeki iktisadî hayatın gittikçe düzenli ve hesaplı bir duruma girmesinin, yakın bir gelecekte mümkün olabileceği göz önüne alınırsa, bugün uygulama alanına girmemiş olan bu maddelerin ileride uygulanacağından şüphe etmemek gerekir. Bu sebeple, fıkranın bu maddeye eklenmesiyle, kanundaki eksiklik tamamlanmıştır. Bunun İsviçre’de olduğu gibi ayrı bir madde halinde alınmamasının ve 233 üncü maddeye son fıkra olarak eklenme-sinin sebebi, Medenî Kanunumuzun madde numaralarındaki sırayı bozmamak içindir.’:

     

    «C. Sınırlı ortaklık

    I. Malayrılığı ve malbirliğiyle sınırlılık

    Madde 233 - Eşler mal rejimi sözleşmesiyle bir takım malları, özellikle taşınmazlar gibi bazı mal çeşitlerini ortaklık dışında bırakarak sınırlı bir malortaklığı rejimi kabul edebilirler.

    Ortaklık dışında bırakılan mallarda, malayrılığı kuralları uygulanır.

    Bununla beraber karının ortaklık dışında bırakılan malları için, mal rejimi sözleşmesiyle malbirliği rejimi kabul olu-nabilir; eğer karı ortaklık dışındaki mallarının yönetim ve ya-rarlanımını kocasına bırakmışsa böyle bir sözleşme var sayılır.»