• Adalet Komisyonu Raporu

    «Tasarının 379 uncu maddesinin üçüncü fıkrası, yürürlükteki kanunun 329 uncu ve kaynak İsviçre Medeni Kanununun 342 nci maddesiyle paralelliği sağlamak amacıyla yeniden düzenlenmiştir.»



  • «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 379 - 1984 tarihli Öntasarının 310 uncu madde-sinden alınan bu madde, yürürlükteki kanunun 329 uncu maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metinden farklı olarak üç fıkra hâlinde kaleme alınan maddenin hem yürürlükteki metin hem de kaynak İsviçre Medenî Kanununun 342 nci maddesine göre içerik açısından sahip olduğu önemli fark, ortaklık döneminde ortaklar tarafından, bedelli veya bedelsiz ya da miras yoluyla, edinilen bütün malların, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, onu edinen ortağın kişisel malı olduğunun kabul edilmesidir. Böylece madde, sözkonusu kurumun amacına daha uygun hâle geti-rilmiştir.»



  • «1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 310 - Madde, yürürlükteki kanununun 329.maddesini karşılamaktadır. Maddede, ortakların, ortaklığa giren mallar üzerindeki haklarının elbirliği mülkiyeti olduğu belirtilmiştir. Bu hususta yürürlükteki kanunda farklı olarak, ortaklık döneminde ortaklar tarafından bedelli veya bedelsiz ya da miras yoluyla iktisap edilen malların, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, onu iktisap eden ortağın kişisel malı olduğu kabul edilmiş ve bu suretle madde metni ihtiyaçlara ve müessesenin amacına daha uygun hâle getirilmiştir.’:

     

    «3. Ortak mallar ve kişisel mallar

    Madde 310 - Ortaklar, ortaklığa giren malların elbirliği hâlinde malikidirler.

    Ortaklar, ortaklığın borçlarından müteselsil olarak so-rumludurlar.

    Ortakların, ortaklık dışında bıraktıkları mallar ile aksi kararlaştırılmış olmadıkça ortaklığın devamı sırasında edindikleri mallar onların kişisel mallarıdır.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı üç kuralı kapsayan bu madde, üç fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği: Maddenin birinci fıkrasının bugün yürürlükte olan metnindeki (müşterek mülküdür) deyimi yanlıştır. Çünkü burada (müşterek mülkiyet) yani Medenî Kanun Komisyonunun kabul etmiş olduğu yeni terimle (paylı mülkiyet) esası değil (iştirak halinde mülkiyet) yani yine Medenî Kanun Komisyonunun kabul etmiş oduğu terimle (ortak mülkiyet) esası câridir. Bilindiği gibi birden çok kimsenin bir şey üzerindeki mülkiyeti, yani (toplu mülkiyet) iki türlü olur. Bunlardan birisinde paylar bellidir ve herkes payı üzerinde kendi başına dilediği gibi tasarrufta bulunabbilir. Buna Medenî Kanunumuz (müşterek mülkiyet) demektedir ki bu Tasarıda daha açık bir deyimle (paylı mülkiyet) denilmiştir. Toplu mülkiyetin öteki çeşidinde paylar ayrılmış olmayıp, itibarîdir ve toplu malikler, ortak mal üzerindeki bu itibarî paylarında kendi başlarına tasarrufta bulunamazlar; tasarruf ancak ortak maliklerin elbirliğiyle yapılabilir. Buna Medenî Kanunumuz, (iştirak halinde mülkiyet) demektedir ki yerinde bir terim olmadığından bunun yerine de, malın bütünü üzerindeki ortaklığı belirtmek üzere (ortak mülkiyet) deyimi kullanılmıştır.’:

     

    «3. Ortaklık malları ve özel mallar.

    Madde 329 - Ortaklığa giren mallar bütün üyelerin ortak malıdır.

    Ortaklığın borçlarından ortaklar, dayanışmalı (müteselsil) olarak sorumludurlar.

    Bir ortağın ortaklığa koymadığı veya ortaklığın devamı sırasında miras yoluyla veya başka bir yoldan karşılıksız olarak edindiği mallar, aksi kararlaştırılmış olmadıkça o ortağın özel malıdır.»