-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 481 - Yürürlükteki Kanunun 425 inci maddesini karşılamaktadır.
Maddenin birinci fıkrası “vasiliğe engel bir sebebin” ortaya çıkması hâlinde vasinin görevinden çekilmek zorunda olduğunu hükme bağlamaktadır. Buradaki “vasiliğe engel bir sebep” deyimi, yürürlükteki metinde yer alan “elhiyete mani veya vasilikle telifi gayrikabil sebebi” içerecek genişlikte bir kavramdır.
Maddenin ikinci fıkrasında, bir kaçınma sebebinin ortaya çıkması durumunda vasinin görev süresinin bitiminden önce alınmasını isteme olanağı tanınmaktadır. Ancak önemli sebepler varsa vasi süresinin sonuna kadar görevine devam etmekle yükümlüdür."
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 405 - Madde, yürürlükteki kanunun 425. madde-sini karşılamaktadır. Madde, iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hüküm değişikliği yoktur.’:
“II. Engelin veya kaçınma sebebinin ortaya çıkması
Madde 405 - Vasiliğe engel bir sebebin ortaya çıkması hâlinde vasi, görevinden çekilmek zorundadır.
Bir kaçınma sebebi ortaya çıktığı takdirde vasi, sürenin bitiminden önce görevinden alınmasını isteyebilir; şu kadar ki, önemli sebeplerin varlığı hâlinde görevine devam zorundadır.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1- Terim ve ifade: Terimler Anayasa’ya ve öteki madde-lere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle (af) kelimesi dilimizde (bir kusurun affedilmesi) anlamında kullanıldığından bu maddenin maksadı ise bu olmayıp (gö-revden bağışık tutma) olduğundan (af) terimi yerine (bağışık tutulma) terimi konulmuştur.
2- Biçim değişikliği: Yürürlükte bulunan metinde bir tek fıkradan ibaret olan bu madde, ayrı ayrı iki kuralı kapsadığından, İsviçre aslında olduğu gibi, bağımsız iki fıkra haline ko-nulmuştur.
3- Hüküm değişikliği, yoktur.’:
“II. Bir engelin veya çekimsenme sebebinin çıkması
Madde 425 - Vasilik devam ederken vasiliğe engel olan bir sebep çıkarsa, vasi görevden çekilmek zorundadır.
Bir çekimsenme sebebi çıkarsa, vasi hüküm olarak, görev süresi bitmeden bu görevden bağışık tutulmasını isteyemez.”