• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 422 - Yürürlükteki kanunun 372 nci maddesini karşılamaktadır. Araştırmak suretiyle kaleme alınmıştır. Maddedeki ”sulh mahkemesi" yerine “vesayet makamı” deyimi kullanılmıştır."



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 353 - Madde, yürürlükteki Kanunun 372. maddesini karşılamaktadır. İncelemelerin evrak üzerinde yapılması sebebiyle maddedeki “sulh mahkemesi” deyimi yerine “sulh hâkimi” deyimi kullanılmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.’:

    IV. Kaçınma ve itiraz

    1. Usul

    Madde 353 - Vasiliğe atanan kişi, keyfiyetin kendisine bildirilmesinden itibaren on gün içinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

    İlgili olan herkes, vasinin atandığını öğrendiği günden itibaren on gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu ileri sürebilir.

    Sulh hâkimi, vasilikten kaçınma veya itiraz sebebini ye-rinde görürse yeni bir vasi atar. Hâkim, ileri sürülen sebepleri yerinde görmediği takdirde, bu husustaki görüşünü gerekli ka-rarı vermek üzere asliye mahkemesine bildirir.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler Anayasa’ya ve öteki madde-lere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiş, Almanca ve İtalyanca metinlere uygun olarak açıklanmıştır. Kenar başlıktaki (vesayet makamının vazifesi) kelimeleri yerinde görülme-yerek, bunların yerine, İsviçre Medenî Kanununun İtalyanca metninde olduğu gibi, (usül) kelimesi konulmuştur. Zira bu maddenin düzenlediği husus, çekimsenme ve itirazın hangi usül uyarınca yapılacağı ve vasilik makamı tarafından yerinde görülmeyen çekimsenme ve itiraz üzerine nasıl davranılacağıdır. Bütün bunlar (usül) ile ilgili kurallardır. Bu sebeple kenar başlık, İtalyanca aslına ve maddenin ruhuna uygun olarak (usül) şeklinde düzeltilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Maddede biçim değişikliği yoktur. Yürürlükte bulunan metinde olduğu gibi Tasarıdaki metin de üç ayrı fıkra halindedir. Esasen İsviçre aslında da durum böyledir.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    IV. Çekimsenme ve itiraz.

    1. Usül.

    Madde 372 - Vasi, kendisine atanmanın bildirilmesinden başlıyarak on gün içinde bir çekimsenme sebebi ileri sürebilir.

    Ayrıca çıkarı olan herkes vasinin atandığını öğrendiği tarihten başlıyarak on gün içinde, bu atanmanın yasaya aykırı olduğunu ileri sürerek itirazda bulunabilir.

    Çekimsenme veya itiraz sebebi vasilik makamınca yerinde görülürse, yeni bir vasi atanır; yerinde görülmezse, bir karara bağlanmak üzere durum ayrıntılı bir raporla, denetim maka-mına bildirilir.”