• Adalet Komisyonu Raporu

     Tasarının 954 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki ‘devrine olanak bulunan’ ibaresi ‘devredilebilen’ şeklinde değiştirilmiştir.”



  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 954 - Yürürlükteki kanunun 868 inci maddesini karşılamaktadır. Madde kaynak kanunun 899 uncu maddesine uygun olarak iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir.

    Maddeyle taşınır eşyalardan başkasına devrine olanak bulunacak ve diğer haklar üzerinde taşınır rehni kurulmasına olanak verilmektedir.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 872 - Madde, yürürlükteki kanunun 868. madde-sini karşılamaktadır. Tasarıda rehnedilebilecek alacakların, devri mümkün alacaklar olduğu vurgulanmıştır. Madde, kaynak İsviçre Medeni Kanununun 899. maddesine uygun olarak iki fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hüküm değişikliği yoktur.’:

     

    “A. Genel olarak

    Madde 872 - Başkasına devri mümkün olan alacaklar ve diğer haklar rehnedilebilir.

    Aksine bir hüküm bulunmadıkça, bunların rehni hakkında da teslime bağlı rehin hükümleri uygulanır."


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Bugün yürürlükte bulunan metinde sanki bütün alacakların rehnedilebileceği anlamına gelen çürük bir ifade kullanılmıştır; zira (alacaklar vesair temliki kabil olan haklar) denildiğinden alacaklarda (temliki kabil olma) şartının aranmadığı gibi bir anlam vardır. Bu ifade çürüklüğü düzeltile-rek (başkasına devri mümkün olan) şartının hem alacak haklarını hem de öbür hakları kapsadığı birinci fıkrada belirtilmiş, bütün maddenin ifadesi düzeltilmiş, terimler yukarıki maddele-re uygun duruma getirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı iki kuralı kapsayan bu madde, İsviçre aslında olduğu gibi iki bağımsız fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “A. Genel olarak

    Madde 868 - Başkasına devri mümkün olan alacak hakları ve öbür haklar rehnedilebilir.

    Tersine kural olmadıkça, bu haklar üzerindeki rehne, elden rehin kuralları uygulanır.”