-
Adalet Komisyonu Raporu
«Tasarının 626 ncı maddesinin birinci fıkrasının sonunda yer alan ‘ça-ğırılır’ kelimesi ‘çağrılır’ olarak düzeltilmiştir.»
-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
Madde 626 - Yürürlükteki kanunun 566 ncı maddesini karşılamaktadır.
İsviçre Medenî Kanununun 587 nci maddesinin kenar başlığı «Beyana çağrı süresi» şeklinde, yürürlükteki metinde ise «Müddet» şeklindedir. Her iki metinden farklı olarak kenar başlık «Beyana çağrı» şeklinde değiştirilmiştir. Hüküm değişikliği yoktur. İsviçre’deki aslına uygun olarak madde iki fıkra hâline getirilmiştir.
-
«1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:
‘Madde 550 - Madde, yürürlükteki kanunun 566. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Madde, kaynak İsviçre Medenî Kanununun 587. maddesine uygun olarak iki fıkra hâlinde düzenlenmiş ve başlık değiştirilmiştir.’:
«D. Sonuçları
I. Beyana çağrı
Madde 550 - Defteri inceleme süresi bittikten sonra her mirasçı, mirası kabul edip etmediği hususunda bir ay içinde beyanda bulunmaya çağrılır.
Durum gerektiriyorsa sulh hâkimi, tereke mallarına yeni değer biçilmesi veya uyuşmazlıkların çözümlenmesi gibi husus-lar için ek süre verebilir.»
-
«1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:
‘1) Terim ve ifade: Yürürlükteki metinde bu maddenin kenar başlığı «mirasçıları karar ittihazına davet» tir. İsviçre aslında bu kenarbaşlık «sonuçları» olarak kabul edilmiştir. Çün-kü burada sade «karar ittihazı» konusu değil, ikinci fıkrada olduğu gibi, mahkemece yeni bir süre konulması konusu da düzenlenmiştir. Bu sebeple birinci kenar başlık «sonuçları», ikinci kenar başlık ise «bildirme süresi» olarak değiştirilmiştir. Şu noktayı açıklamak gerekir ki, maddenin metninde «... mirası edinmek isteyip istemedikleri konusunda» denilmekle birlikte buradaki bildirme sadece mirası red veya kabul hususuna münhasır olmayıp, 567 nci maddede açıklandığı gibi, red veya kayıtsız ve şartsız kabulden başka resmî deftere göre kabul veya resmî tasfiye istemi gibi istemler de buraya girer. Bunların hepsi mirasın edinilmesi ilgilendirdiği için, «edinmek isteyip istemedikleri konusunda» deyimi kullanılmış ve böylece ifade maksada uygun bir hale getirilmiştir.
2) Biçim değişikliği: Yürürlükteki metinde iki cümleli bir tek fıkra olan bu madde, ayrı ayrı iki kuralı kapsadığından, aslında olduğu gibi, bağımsız iki fıkra haline getirilmiştir.
3) Hüküm değişikliği: Yürürlükte bulunan metnin ikinci fıkrasında «müddetin artırılabileceği» sözkonusu edildiği halde ön tasarıda «.... yeni bir süre koyabilir» denilmiştir. Böylece sulh mahkemesi, sürenin bitmesinden hemen önce bu süreyi uzatabileceği gibi, sürenin bitmesinden sonra da yine bir süre koya-bilir.’:
«D. Sonuçları
I. Bildirim süresi
Madde 566 - Resmî defter kapandıktan sonra mirasçılardan herbiri, mirası edinmek isteyip istemedikleri konusunda, bir ay içinde bildirimde bulunmağa çağrılır.
Gereken durumlarda, değer biçtirilmesi, çekişmeli istemlerin sonuçlandırılması ve bunlara benzer işlerin görülmesi için Sulh mahkemesi yeni bir süre koyabilir.»