• 4949 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

    Maddeyle, mal beyanını alan merciin önceden olduğu gibi keyfiyeti tapu veya sicil daireleri yanında Türk Patent Enstitüsü ve Türkiye Bankalar Birliğine bildirmesi esası getirilmiştir. Böylece Türk Patent Enstitüsünde kayıtlı sınai haklar üzerinde de iki ay süreyle devir yapılmaması sağlanmış ve Türkiye Bankalar Birliğine yapılacak bildirim ile de bankaların ticareti terk eden kişileri yakından takip etme imkânına kavuşmaları sağlanmıştır.»


  • 538 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

    «Ticareti terk etmek suretiyle alacaklıların takibinden kurtulmak isteyen kimselerle mücadele etmek kaçınılması imkansız bir zaruret halini almıştır. Bilhassa son senelerde ticareti terkeden kötü niyetli borçluların işyerlerini terkettikleri ve ellerindeki malları başkalarına devrederek alacaklılarını zarara uğrattıkları sık sık görülen hakikatlerdendir.

    Ticareti terkederek alacaklıların takibinden kurtulmak isteyen kimselerle tesirli bir şekilde mücadeleyi temin için İcra ve İflâs Kanununun sistemi içinde madde tadil edilmiş, ayrıca bu maddeye muhalefet 337/a maddesiyle cezalandırılmıştır.»


  • Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi

    «Fıkradaki (haczi kabil) ibaresi çıkarılmıştır. Zira, hangi malların haczinin kâbil olunduğunu takdir yetkisi borçluya değil icra memuruna aittir. Bundan başka (haczi kâbil pasif) tâbirlerini ise izaha imkan yoktur. Ayrıca tatbikatçıların yazılı mütalâalarındaki tereddütlerin giderilmesi için, 1. fıkradaki (yetkili mercilere) tâbiri (ticaret sicil memurluğuna) olarak tasrih edilmiştir.

    Ticareti terkeden borçlunun, mal beyanı ile birlikte gerekli ilân masraflarını ödeyeceği, ilân masraflarını ödemeyen borçlunun mal beyanında bulunmamış sayılacağı tabii görüldüğünden, maddeye bu hususta özel bir hüküm eklenmesine lüzum görülmemiştir.»