• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 491 - Yürürlükteki kanununun 624 üncü maddesinin üçüncü fıkrasını karşılamaktadır. Maddenin düzenlenmesinde İsviçre Medenî Kanununun yeni 647b ve 647c maddelerinden yararlanılmıştır. Paylı mülkiyete konu olan şeyden yararlanma veya bu şeyin işletme usulününün değiştirilmesi adî kiraya veya ürün kirasına ilişkin sözleş-melerin yapılması veya feshi, toprağın ıslahı gibi işler önemli yönetim işleri olarak birinci fıkraya konulmuştur.

    Maddenin ikinci fıkrasında da olağan yönetim sınırlarını aşan ve paylı malın değeri-nin veya yarar sağlamaya elverişliliğin korunması için gerekli bakım, onarım ve yapı işleri önemli işler olarak gösterilmiştir.

    Üçüncü fıkrada çoğunluk sağlanamaması hâlinde, paydaşlardan her birine hâkime başvurma hakkı tanınmıştır.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 463 - Madde, yürürlükteki kanunun  624. madde-sinin üçüncü fıkrasını karşılamaktadır. Maddenin düzenlenmesinde kaynak İsviçre Medenî Kanununun (647/b) ve (647/c) maddelerinden yararlanılmıştır. Paylı mülkiyete konu olan şeyden yararlanma veya bu şeyin işletme usulünün değiştirilmesi, âdi kiraya veya hasılat kirasına ilişkin sözleşmelerin yapılması veya feshi, toprağın ıslahı gibi işler, önemli yönetim işleri olarak birinci fıkraya konulmuştur.

    Maddenin ikinci fıkrasında da, olağan yönetim sınırlarını aşan ve paylı malın değerinin veya yarar sağlamaya elveriş-liliğinin korunması için gerekli bakım, onarım ve yapı işleri önemli işler olarak gösterilmiştir.

    Üçüncü fıkrada olumlu oyu bulunmayan paydaşa, hakkını korumak için gerekli şartların mevcut olması hâlinde sulh hâkimine başvurarak kararın kaldırılmasını isteme hakkı ta-nınmıştır.

    Dördüncü fıkrada çoğunluğun sağlanamaması hâlinde paydaşlardan her birine hâkime başvurma hakkı tanınmıştır.’:

    “3. Önemli yönetim işleri

    Madde 613 - İşletme usulünün veya tarım türünün değiş-tirilmesi, âdi kiraya veya hasılat kirasına ilişkin sözleşmelerin yapılması veya feshi, toprağın ıslâhı gibi önemli yönetim işleri için paydaşların hem pay hem de sayı bakımından çoğunlukla karar vermeleri gerekir.

    Olağan yönetim sınırlarını aşan ve paylı malın değerinin veya yarar sağlamaya elverişliliğinin korunması için gerekli bakım, onarım ve yapı işlerinde de aynı çoğunluk aranır.

    Çoğunlukla verilen kararda olumlu oyu bulunmayan paydaşlar, haklı sebepler varsa, bu kararın kaldırılmasını öğrenme tarihinden itibaren bir ay içinde sulh hâkiminden isteyebilirler. Karar en geç uygulanmaya başlandığı tarihte öğrenilmiş sayılır.

    Çoğunluk sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi  üze- rine sulh hâkimi bütün paydaşların yararını gözeterek hakkaniyete uygun bir karar verir. Hâkim gerekli gördüğü işlerin yapılması için paydaşlar arasından veya dışardan bir kayyım ata-yabilir.”