-
Adalet Komisyonu Raporu
“Tasarının 752 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ‘sonucu’ kelimesi ‘sonucunda’ şeklinde düzeltilmiştir.”
-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 752 - Yürürlükteki kanunun 676 ncı maddesini karşılamaktadır.
Madde İsviçre aslı olan 700 üncü maddeye uygun olarak iki fıkra hâline getirilmiş, kenar başlığıyla birlikte arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.
Maddenin ikinci fıkrasında, yürürlükteki metinden farklı olarak tazminat yerine “zararın denkleştirilmesi” ifadesine yer verilmiştir. Gerçekten de bu fıkrada sözkonusu olan bir tazminat değildir. Zira tazminat doğan bir zararın giderilmesi-ni ifade eder. Oysa burada tam bir tazminat değil, denkleştirme bedelinin ödenmesi sözkonusu olup, fedakârlığın denkleştirilmesi ilkesine uygun olarak, mülkiyet hakkına getirilmiş bir sınırlama söz konusu bulunduğundan, malike katlanma yükümlülüğü yanında, karşılık denkleştirme bedelini isteyebilme olanağı sağlanmaktadır.”
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 671 - Madde, yürürlükteki kanunun 676. maddesini karşılamaktadır; kaynak İsviçre Medenî Kanununun 700. maddesi de gözönünde tutularak iki fıkra hâlinde yeniden dü-zenlenmiştir. Hüküm değişikliği yoktur.’:
“2. Sürüklenen şeylerle benzerlerinin alınması
Madde 671 - Su, rüzgâr, çığ veya diğer tabiî kuvvetlerin etkisiyle ya da rastlantı sonucu başkasının arazisine sürüklenen veya düşen şeylerle, buraya giren büyük ve küçük baş hayvanların, arı oğulunun, balıkların ve kanatlı hayvanların sahipleri tarafından aranıp alınmasına, arazi maliki izin vermek zorundadır.
Arazi maliki, bu yüzden uğradığı zararın tanzimini istemek ve bu tazminat kendisine ödeninceye kadar o şeyleri alıkoymak hakkına sahiptir.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve İfade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. Maddenin bugünkü kenar başlığı (düşen şeylerin alınması) şeklindedir. Halbuki burada sözkonusu olan, sadece (düşmek) değil her ne suretle olursa olsun başkasının toprağına sürüklenmek veya girmektir. Aşağıda 698 inci maddede bu gibi şeyler için genel bir terim olarak (sürüklenti) denilmiştir. Terim birliğini sağlamak üzere burada da aynı terim kullanılmış bulunmaktadır.
2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı iki kuralı kapsayan madde, aslında olduğu gibi iki bağımsız fıkra haline konulmuştur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
“2. Sürüklentilerin ve benzeri şeylerin alınmasında
Madde 676 - Bir toprağa, su, rüzgâr, çığ veya başka tabiî kuvvetler etkisiyle veya elde olmayan başka sebeplerle bir şey sü- rüklenip düşer veya büyük ve küçük baş hayvanlar, arılar, kümes hayvanları, balıklar ve başka hayvanlar girerse, o toprağın maliki, bunların aranıp alınması için sahiplerine izin vermek zorundadır.
Toprağın maliki bu yüzden uğradığı zarar için tazminat istemek ve bu tazminat ödeninceye değin o şeyleri alıkoymak hakkına sahiptir.”