• 4949 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

     «Maddeyle borçlunun komiserin nezareti altında işlerine devam edebileceği, ancak tetkik merciinin, bazı işlemlerin geçerli olması için ancak komiserin katılımıyla yapılmasına veya borçlunun yerine komiserin işletmenin faaliyetini devam ettirmesine karar verebileceği; borçlunun tetkik merciinin izni dışında mühlet kararından itibaren rehin tesis edemeyeceği, kefil olamayacağı, taşınmaz ve taşınırlar da dahil olmak üzere, işletmenin devamlı tesisatını kısmen dahi olsa devredemeyeceği ve takyit edemeyeceği ve ivazsız tasarruflarda bulunamayacağı, aksi halde yapılan işlemlerin hükümsüz olacağı; borçlu bu hükme yahut komiserin ihtarına aykırı davranırsa veya iyi niyetinden şüpheyi haklı gösterir bir harekette bulunursa tetkik merciinin, komiserin raporu üzerine, mümkün ise borçluyu ve gerektiğinde alacaklıları dinledikten sonra, borçlunun malları üzerindeki tasarruf yetkisini veya doğrudan doğruya mühleti kaldırabileceği esası getirilmiştir. Böylece mühlet aşamasında borçlunun daha etkin bir şekilde denetlenmesine imkan sağlanmıştır.»



  • 3222 sayılı Kanuna ait Hükümet Gerekçesi

     «298. madde ile Harçlar Kanununa göre, konkordatonun tasdiki kararı için gerekli olan ilam harcı peşin olarak alınmaktadır. Teklif olunan para ile orantılı olan harç miktarı büyük miktarlara ulaşabilmektedir. 290. maddeye göre de, mühlet içinde borçlunun malları üzerinde tasarruf yetkisi kaldırılmış bulunduğundan, harcı ödemesi mümkün olmamaktadır. 290. maddede yapılan değişiklikle, borçluya, konkordato tasdiki için gerekli olan ilam harcını karşılayacak bir miktar üzerinden mallarında tasarruf yetkisi verilmekte ve harcın ödenmesinde kolaylık getirilmektedir.»



  • Adliye Encümeni Mazbatası Gerekçesi

     «Komiserin nezareti altında işine devam etmesine müsaade edilen kimse 281. maddenin birinci fıkrasında gösterilen memnu tasarruflardan birinde bulunmadığı ve komiserin hiçbir ihtarına karşı gelmediği halde de, mesela kasasının birkaç aylık mevcudunu cebine koyup habersiz bir ecnebi memlekete savuşmak gibi, hüsnüniyetinden şüpheyi mucip bir harekette bulunabilir. Bu gibi hallerde de mühletin kaldırılabilmesini temin için mezkur maddeye lazım gelen ilave yapılmıştır. Ve misalimizde olduğu gibi bazen borçluyu isticvap etmek imkansız kalabileceği için, borçluyu dinlemek mecburiyeti imkan ile takyit olunmuştur.

    Konkordato için verilen mühlet için borçlunun rehnetmesi, gayrimenkul satması ve ivazsız tasarruflarda bulunması memnu olup yaparsa hükümsüzdür. Mühlet içinde borçlu komiserin nezareti altında işlerine devam edebilir. Komiserin ihtarına mugayir veyahut hüsnüniyetinden şüpheye düşürecek harekette bulunan borçlular hakkında komiserin vereceği rapor üzerine tetkik mercii mümkünse borçluyu dinleyerek mühleti kaldırabilir. Ve bu halde keyfiyet ilan olunur; aynı zamanda evvelce mühlet verildiği bildirilen dairelere de tebliğ olunur. Mühletin kaldırılması hakkındaki kararın on gün içinde temyizi kabildir.



  • 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Yer Alan Gerekçe

    Maddeyle, konkordato komiseri ve alacaklılar kurulunun görevleri düzenlenmektedir. Maddede ayrıca konkordatoya ilişkin dava ve işlerin asliye ticaret mahkemesinde toplanması amacına uygun olarak komiserin konkordatoya ilişkin işlemleri ile ilgili şikâyetlerin asliye ticaret mahkemesi tarafından kesin olarak karara bağlanması öngörülmektedir.

    Konkordato komiserlerinin niteliklerinin Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenmesi ve geçici komiser ve komiserlerin özel sicilinde kaydedilmek üzere mahkemenin bağlı bulunduğu adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlığına bildirilmesi hükme bağlanmaktadır.

    Maddede ayrıca yeni bir kurum olan alacaklılar kurulunun görev ve yetkileri düzenlenmektedir.


  • 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Yer Alan Alt Komisyon Önerge Metni ve Gerekçesi

    Alt Komisyon Önerge Metni:

    Görüşülmekte olan 1/913 Esas numaralı Kanun Tasarısının Çerçeve 17 nci maddesiyle değiştirilmesi öngörülen 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 290 ıncı maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinin aşağıdaki şekilde ve beşinci fıkrasında yer alan “adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlığına” ibaresinin “bölge adliye mahkemesi bilirkişilik bölge kuruluna” şeklinde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

    “c) 291 inci, 292 nci, 294 üncü, 296 ncı ila 302 nci, 304 üncü maddeler ile 308/h maddesinde verilen görevleri yapmak.”

    Önerge Gerekçesi:

    Önergeyle, 2004 sayılı Kanunun 290 ıncı maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi değiştirilmektedir. Tasarıyla, 2004 sayılı Kanunun 296 ncı maddesi ile 308/h maddesinde komisere bir görev yüklenmesi öngörüldüğünden bu maddedeki atıf hükmü de güncellenmektedir. Ayrıca geçici komiser ve komiserler için tutulacak özel sicilin, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlıklarında değil, mahkemenin bağlı bulunduğu bölge adliye mahkemesinin bilirkişilik bölge kurulunda tutulması hükme bağlanmaktadır.


  • 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Yer Alan Adalet Komisyonu Önerge Metni ve Gerekçesi

    Adalet Komisyonu Önerge Metni:

    Görüşülmekte olan 1/913 Esas numaralı Kanun Tasarısının Çerçeve 17 nci maddesiyle değiştirilmesi öngörülen 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 290 ıncı maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

    “c) Bu kanunda verilen görevleri yapmak.”

    Önerge Gerekçesi:

    Önergeyle, 2004 sayılı Kanunda konkordato komiserine verilen görevlerin yapılacağı hükme bağlanmakta ve görevi düzenleyen maddelerin sayımından vazgeçilmektedir.