-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 273 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 238 inci maddesinden aynen alınmıştır.
Edinilmiş mallara katılma rejimindeki hükme (md.244) paralel olarak sevk edilen bu maddede eşlerin kişisel mallarına ilişkin borçların ortaklık mallarından, ya da ortaklık mallarına ilişkin borçların kişisel mallardan ödenmesi hâlinde tasfiyede denkleştirmeye gidilmesi hükme bağlanmıştır.
Maddenin ikinci fıkrası, eşlerin borçlarının, hangi mal kesimine ait ise o mal kesimini yükümlülük altına sokması hükme bağlanmıştır. Aynı fıkranın ikinci cümlesiyle de bir karine hükmü getirilmiştir. Buna göre, bir borcun hangi kesime ait olduğunun anlaşılamaması hâlinde bunun ortaklık mallarına ait olduğu varsayılacaktır.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:
‘Madde 215 - Yürürlükteki Kanunda bu maddeyi karşı-layan bir hüküm yoktur.
Maddenin birinci fıkrasında, aynen tasarının edinilmiş mallara katılma rejiminde öngördüğü gibi, ortaklık borçlarının eşlerden birinin kişisel mallarından veya kişisel mallara ilişkin borçların ortaklık mallarından ödenmiş olması hâlinde, ilgili eşin tasfiye sırasında denkleştirme isteminde bulunabileceği belirtilmiştir.
Keza ikinci fıkrada, her borcun ilişkin bulunduğu mal kesimi yüküm altına sokacağı ifade edilmiş, hangi kesime ait olduğu anlaşılamayan borcun ortaklık mallarına ilişkin sayılacağı kabul edilmiştir.
Maddenin son fıkrasında ise mal kesimleri arasındaki denkleştirmenin nasıl yapılacağı düzenlenmektedir.’:
«III. Ortak ve kişisel mallar arasında denkleştirme
Madde 215 - Ortaklık borçlarının eşlerden birinin kişisel mallarından veya kişisel mallara ilişkin borçların ortaklık mallarından ödenmiş olması hâlinde, mal rejiminin tasfiyesi sıra-sında denkleştirme isteminde bulunulabilir.
Bir borç ilişkin bulunduğu mal kesimini yüküm altına sokar. Hangi kesime ait olduğu anlaşılmayan borç ortaklık mallarına ilişkin sayılır.
Bir mal kesiminden diğer kesimdeki bir malın edinilme-sine, iyileştirilmesine veya korunmasına katkıda bulunulmuşsa, değer artışı için denkleştirme, katkı oranına ve malın tasfiye veya temliki zamanındaki değerine göre yapılır.»