-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
«Madde 30– Yürürlükteki Kanunun 29 uncu maddesini karşılamaktadır.
Maddenin “Ahvali şahsiye beyyineleri” şeklindeki konu başlığı, kaynak Kanuna uygun olarak “İspat araçları” biçiminde düzeltilmiştir.
Maddenin birinci fıkrası sadeleştirilmek suretiyle yeniden kaleme alınmıştır.
Yürürlükteki maddenin ikinci fıkrasında 3444 sayılı Kanunla yapılan değişiklik sonucu cinsiyet değişikliği sonunda nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılması öngörülmüş, bu düzeltmenin yapılabilmesi için kişinin cinsiyetini değiştirdikten sonra mahkemeye başvurarak düzeltim kararı alması hükme bağlanmıştır. Bu fıkra hükmünün kişisel durum kütüklerindeki düzeltmelerle ilgili 39 uncu maddeyi izleyen ayrı bir madde halinde düzenlenmesinin daha isabetli olacağı düşünülmüş ve 40 ıncı madde kaleme alınmıştır.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 30– Madde, yürürlükteki Kanunun 29. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metin esas alınmakla beraber ikinci fıkrada «mevcut kaydın doğru olmadığı tahakkuk ederse» deyimi yerine «kaydın doğru olmadığı ileri sürülürse» ibaresi konulmuştur.’:
«2. İspat araçları
a. Genel olarak
Madde 30– Doğum ve ölüm, nüfus kütüklerindeki kayıtlarla ispat olunur.
Nüfus kütüğünde bir kayıt yoksa veya bulunan kaydın doğru olmadığı ileri sürülürse, gerçek durum her türlü delille ispat edilebilir.»
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: İfade sadeleştirilmiş terim olarak (delil) yerine doktrinde uzun zamandan beri yerleşmiş bulunan (kanıt) kelimesi konulmuştur. Esasen buna benzer tanık, sanık gibi terimler bugün kanunlarımızda da yer almış bulunmaktadır.
2) Beçim değişikliği: Bu madde birbirinden ayrı iki hükmü içine aldığından, iki bağımsız fıkra haline konulmuştur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
a) Genel olarak.
Madde 29– Doğum ve ölüm nüfus kütüklerindeki kayıtlarla ispat olunur.
Nüfus kütüğünde bir kayıt yoksa veya bulunan kaydın doğru olmadığı anlaşılırsa, durum başka herhangi bir kanıtla ispat edilebilir.»