-
Adalet Komisyonu Raporu
«Tasarının 465 inci maddesinin ”iznin bulunmaması" olan kenar başlığı, vesayet dairelerinden asliye hukuk mahkemesinin görevinin izin değil onay olduğu düşünülerek, “İzin veya onayın bulunmaması” şeklinde değiştirilmiş ve maddede yer alan “iznini” kelimesinden sonra bu değişikliğe paralel olarak “veya onayını” ibaresi ilave edilmiştir.»
Not: Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda, denetim makamının yapacaı işlemin gerçekte onay değil, ikinci bir izin işlemi olduğu, nitekim yürürlükteki Türk Kanunu Medenisinin 405 ve 406 ncı maddelerinde eş anlamlı kelimeler olarak “izin” ve “müsaade” Kaynak İsviçre Medeni Kanunu’nun 421 ve 422 nci maddelerinde de “Zustimmung” (Almanca metin) ve “Consentement” (Fransızca metin) kelimeleri kullanıldığı gerekçesiyle, Tasarının 463 üncü maddesindeki “onayı” kelimesi “izni” olarak, 465 inci maddenin kenar başlığı ise “İznin bulunmaması” olarak değiştirilmiş; 465 inci madde metnindeki “veya onayını” ibaresi metinden çıkarılmıştır
-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 465 - Yürürlükteki kanunun 408 inci maddesini karşılamaktadır.
Yürürlükteki madde sulh mahkemesinin izni alınmadan yapılan tasarrufların hukuksal durumunu düzenlemiştir. Maddenin aslı olan İsviçre Medenî Kanunun 424 üncü maddesi göz önünde tutularak, madde, asliye mahkemesinin (denetim makamının) izninin bulunmaması halini de kapsayacak şekilde kaleme alınmış ve yetkili vesayet dairelerin iznini almadan yapılan işlemlerin hukuksal durumu belirlenmiştir."
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 389 - Madde, yürürlükteki kanunun 408. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki kanun, sulh mahkemesinin müsaadesi alınmadan yapılan tasarrufların hukukî durumunu düzenlemiştir. Tasarıda, kaynak İsviçre Medenî Kanununun 424. maddesi gözönünde tutularak, hüküm asliye mahkemesinin izninin bulunmaması hâlini de kapsayacak şekilde düzenlenmiş ve yetkili vesayet makamlarının iznini almadan yapılan işlemlerin hukukî durumu belirtilmiştir.’:
“D. İzin bulunmaması
Madde 389 - Kanunen gerektiği hâlde vasinin yetkili vesayet makamlarının iznini almadan yapmış olduğu işlemler, vesayet altındaki kişinin vasinin izni olmaksızın yaptığı işlem hükmündedir.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere ve Ana-yasa’ya uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. Özellikle kenar başlıktaki izin ve metindeki müsaade terimleri ye-rine, yukarıki maddelerde belirtilen sebeplerle (onam); metindeki (tasarruf) kelimesi yerine (hukukî işlem) terimleri konul-muş, kenar başlık metni daha iyi belirtecek duruma getirilmiş, (kanunen) kelimesi yerine de tam Türkçe gramer kurallarına uygun ve gelecek kuşakların anlayabileceği (yasaya göre) kelimeleri konulmuştur. Esasen yukarıdan beri tedvin edilmiş olan maddelerde Arapça (tenvin) ler kaldırılarak Türçeleşti-rilmiş bulunmaktadır.
2) Biçim değişikliği, yoktur. Madde, yürürlükteki metinde olduğu gibi, bir tek fıkradan ibarettir.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
“D. Onam alınmamasının sonucu.
Madde 408 - Yetkili vasilik makamından yasaya göre gerekli onam alınmaksızın yapılan hukukî işlemlerin vesayetli hakkındaki sonucu, vesayetli tarafından kanunî temsilcinin onamı alınmaksızın yapılan hukukî işlemlerin sonucu gibidir.”